Συνέντευξη Τύπου με αιχμές τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων έδωσε την τελευταία ημέρα της διεθνούς έκθεσης Ποσειδώνια 2016 ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης. Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη και η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Μεταφορών κυρίαΒιολέτα Μπουλτς.
Αρχικά η Επίτροπος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να μεταβάλει τις υφιστάμενες κατευθύνσεις της αναφορικά με τη φορολόγηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.
«Η Επιτροπή γνωρίζει τη σημασία του “tonnage tax” για την Ελλάδα και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και δεν προτίθεται να αλλάξει τις (σ.σ.: τις υφιστάμενες) κατευθυντήριες γραμμές επ’ αυτού» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή επιδιώκει την ορθή εφαρμογή της υφιστάμενης οδηγίας αναφορικά με ζητήματα φορολογίας και ταυτόχρονα συνεχίζει το διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο ζήτημα αυτό.»
Επεσήμανε ακόμη ότι πέραν της προκαταρκτικής διερεύνησης επί του θέματος της φορολογίας, που διεξάγει η Επιτροπή, πλέον αναμένεται να προχωρήσει και στην κυρίως διερεύνησή του. Τοποθέτηση η οποία οδήγησε τον πρόεδρο της ΕΕΕ, Θεόδωρου Βενιάμη, στην επισήμανση ότι «τούτο θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» και στην έμμεση πλην σαφή ανάκληση του σχολίου της κ. Μπουλτς, με την επιβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η παρούσα πορεία των συζητήσεων.
Η Επίτροπος τόνισε επιπλέον ότι στόχος είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και διαμέσου αυτής της ηγετικής θέσης της παγκοσμίως.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Βενιάμης ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «έχουμε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και το μόνο που ζητάμε είναι να σταματήσει αυτή η ανταγωνιστικότητα απέναντι στην ελληνική ναυτιλία» εκφράζοντας παράλληλα τον έντονο προβληματισμό της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας για τη διαδικασία
έρευνας του ελληνικού ναυτιλιακού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ.Βενιάμης εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η τεκμηριωμένη νομικά απάντηση της ελληνικής πολιτείας θα βοηθήσει στο να εντοπιστούν τα σφάλματα και να υπάρξουν διορθώσεις, προκειμένου όπως τόνισε η Ελλάδα να προχωρήσει, καθώς χρειάζεται τη ναυτιλία της.
Δήλωσε επίσης ότι η ναυτιλία θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη καθώς πρόσθεσε ο ευρωπαϊκό κλάδος δεν χρειάζεται να είναι μεταξύ του ανταγωνιστικός αλλά έναντι της Ασίας.
Για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας για την οποία όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πολλοί αναφέρονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, είπε ότι εμείς δεν την αισθανόμαστε, καθώς «δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα κανένα Eυρωπαίο εφοπλιστή να έρθει στην Ελλάδα στον παράδεισο του καλύτερου θεσμικού πλαισίου.»
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική ναυτιλία είναι υπερκομματική και αποτελεί εθνικό κεφάλαιο με σημαντικά οφέλη για τον τόπο ενώ έχει αποδείξει τους στενούς δεσμούς με τη χώρα, που δεν θα πρέπει να κλονιστούν όπως είπε από άστοχες πολιτικές των κοινοτικών
οργάνων.
Όσον αφορά τη φορολόγηση των Ελλήνων ναυτικών ο πρόεδρος της ΕΕΕ είπε ότι το θέμα έχει να κάνει με τους μνημονιακούς νόμους ενώ αναφερόμενος στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού είπε ότι στόχος είναι η προσέλκυσης περισσότερων Ελλήνων στο ναυτικό επάγγελμα καθώς υπάρχει ζήτηση αλλά δεν μπορούμε να καλυφθούν τα κενά.
Για το θέμα των πληρωμάτων πλοίων η ΕπίτροποςΜεταφορών είπε ότι η νομοθεσία μας είναι εκείνη που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα εν λόγω ζητήματα και ότι χρειάζεται συνεργασία βάσει των συμφωνηθέντων και ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν περισσότερες γυναίκες στον κλάδο καθώς το 51% παγκοσμίως είναι γυναίκες.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΕ είπε ότι στις ναυτικές ακαδημίες στην Ελλάδα το 40% είναι σπουδάστριες και ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που είναι αξιωματικοί και ανήκουν στα ανώτερα πληρώματα των πλοίων.
Επιπροσθέτως ο κ. Βενιάμης σημείωσε ότι μπορεί η χρονιά που πέρασε να ήταν ασταθής όμως η ναυτιλία των Ελλήνων έδειξε την αντοχή της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βγει και πάλι νικήτρια μέσα σε αυτά τα προβλήματα.
Ο κ.Βενιάμης είπε επίσης ότι η ΕΕΕ είναι αυτή που διαμορφώνει τη ναυτιλιακή πολιτική όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή πολιτική και ότι κανείς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το θεσμικό ρόλο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών ως επίσημου συνομιλητή του κράτους αλλά και στους διεθνούς οργανισμούς.
Ανάφερε επιπλέον ότι η Ένωση δεν έχει καμία ανάμειξη και ούτε θέλει να αποκτήσει σχέσεις με τις πρωτοβουλίες της άλλης Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και σε αυτό το σημείο τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί καμία ανάμιξη στο έργο της ΕΕΕ στο οποίο έχει ανατεθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της ναυτιλίας.
Αναφερόμενος την Πέμπτη στην έκθεση είχε πει «μιλά από μόνη της. Είναι επιβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής ναυτιλίας. Είναι το μόνο μήνυμα που πρέπει να καταλάβει όλη η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη: ότι οι Έλληνες ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πρώτοι».
Στ.Θεοδωράκης: Μεγάλο μέρος της δύναμης στη θάλασσα
«Ο σωστός δρόμος είναι αυτός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι της κρατικοδίαιτης οικονομίας» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης κατά την επίσκεψη του την Παρασκευή στην έκθεση «Ποσειδώνια».
Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στάθηκε ιδιαίτερα στην υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει την ελληνική ναυτιλία όπως και την ανάγκη να στηριχτούν τέτοιου είδους εκθέσεις καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δίνουν ζωή στην οικονομία». Επίσης δίνοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε κατά την περιοδεία του στα περίπτερα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, την Επίτροπο Μεταφορών και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτική πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα.
Σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ένα μεγάλο μέρος της δύναμης της χώρας είναι στη θάλασσα. Είναι υποχρέωσή μας να βοηθάμε τους ανθρώπους της ναυτιλίας έτσι ώστε να παραμείνει η ελληνική ναυτιλία πρωτοπόρα και ανταγωνιστική. Να βρίσκουν δουλειές τα παιδιά μας, να έρχεται χρήμα στη χώρα. Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω και κάτι άλλο: αυτές οι εκθέσεις δίνουν ζωή στην ελληνική οικονομία. Τα «Ποσειδώνια», και θα το πω με νούμερα, τις ημέρες της διοργάνωσης τους έφεραν στη χώρα γύρω στα 70 εκατ. ευρώ. Είναι ένα τεράστιο ποσό, ενώ παράλληλα έχουμε τεράστια περιθώρια να αναπτύξουμε τον συνεδριακό – εκθεσιακό τουρισμό.»