Ο «δρόμος του μεταξιού» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ περνά και από το Μαραθώνα….Μετά την συμφωνία για τον ΟΛΠ και λίγο πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, η κυβέρνηση αγκαλιάζει την πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα κ. Ηλία Ψινάκη με σκοπό προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων μέσω και πρωτοβουλιών της αυτοδιοίκησης για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο.
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι διττό: αφ΄ενός στηρίζοντας ένα δήμαρχο που έχει καταγραφεί ως φιλελεύθερος, προερχόμενος από τη συντηρητική παράταξη, θέλει να δείξει έμπρακτα ότι η συναίνεση μπορεί να υλοποιηθεί και αφ’ ετέρου επιδιώκει να αναδείξει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής η Αυτοδιοίκηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «είναι ένας κρίσιμος θεσμός που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και κυρίως σε μια ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που θα συμβάλλει στην εμπέδωση της ισοπολιτείας και στην αναχαίτιση των διαπεριφερειακών και διαδημοτικών ανισοτήτων».
Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα για την ίδρυση της Αμφικτιονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων αλλά και το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, αποτέλεσαν αφορμή για ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα μέσω της αξιοποίησης της συντονισμένης συνεργασίας τις κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης από ελληνικής πλευράς .
Αυτές οι αναπτυξιακές προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας και ο Δήμαρχος Μαραθώνακ. Ψινάκης. Σε αυτή παρευρέθηκε και ο πολιτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα κ. Xiao Yewen.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ψινάκης , η Κίνα θαυμάζει τον ελληνικό πολιτισμό, και θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι μια πύλη εμπορίου και πολιτισμού στην Ευρώπη επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών. Προανήγγειλε ότι το Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί ως ετήσια τακτική συνάντηση πολιτισμού συνέδριο που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή εκατόν δέκα δημάρχων με δικά τους έξοδα, μία φορά στην Ελλάδα και μία στην Κίνα. Το πρώτο συνέδριο θα γίνει με αφορμή το Μαραθώνιο.

Τόνισε μάλιστα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το επενδυτικό σχέδιο το οποίο, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Μαραθώνα, έχει ήδη υπογραφεί, ύψους 400 εκατομμυρίων. δολαρίων, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία μουσείου του Μαραθωνίου δρόμου. Επίσης, ως σημαντικό κρίνεται το μνημόνιο συνεργασίας με τον Γ.Γ. Αθλητισμού της Κίνας για την ανάπτυξη της μαραθωνίου κληρονομιάς και γενικά τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις πόλεις της Κίνας.
Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς οι πολιτικές ή ιδεολογικές μας διαφορές – είτε αφορούν την πολιτική ηγεσία, είτε τις δημοτικές αρχές –να δημιουργούν προβλήματα. «Όχι οι κοκορομαχίες, αλλά η συνεννόηση και η συνεργασία» είναι αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μπαλάφας παρατήρησε ότι «η πατρίδα μας και πρέπει και μπορεί να πάει μπροστά, κάνοντας μια υπέρβαση των αναχρονιστικών διαιρέσεων του παρελθόντος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ψινάκης ενημέρωσε ότι στο προσεχές ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, θα συμμετάσχει και ο ίδιος, «προκειμένου να υπογράψει τα όσα έχει προσυμφωνήσει με τους συνομιλητές του στην μακρινή χώρα και που αφορούν στην σύσφιγξη των Δήμων των δύο χωρών».