Μια διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος λογικά πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Έχουμε δει στο παρελθόν ότι οι προηγούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις έγιναν, γενικά σε κλίμα συναίνεσης, με πολιτικές εντάσεις πολύ μικρής κλίμακας.
Σε μια εποχή που τα κόμματα έχουν χάσει σημαντικό κεφάλαιο από την αξιοπιστία τους, η έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μπορεί να έχει κέρδος για ένα «άρρωστο» πολιτικό σύστημα. Αρκεί να μην γίνουν κινήσεις που θα εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες της στιγμής και να μην λειτουργήσει η σχετική συζήτηση αποπροσανατολιστικά και καταλήξει στη δημιουργία διχαστικού κλίματος.
Επιβάλλεται να ανοίξει μια μεγάλη και σε βάθος συζήτηση για το Σύνταγμα και να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις στα όρια της Συντακτικής Συνέλευσης. Πρέπει να ενισχυθεί η ευρύτατη συμμετοχή και όχι να δούμε πάλι το γνωστό έργο, δηλ. να υπάρχουν από πριν επεξεργασμένες θέσεις από τα κόμματα και μετά να κληθούν απλά οι βουλευτές να επιλέξουν.
Πολλά μπορεί να ειπωθούν για το τι πρέπει να αλλάξει, αλλά υπάρχουν αρκετές προτάσεις που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν και κάλλιστα μπορεί να προωθηθούν, όπως, π.χ.η θέσπιση ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή, η δημιουργία δεύτερης Βουλής (Γερουσία), η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εξεύρεση ενός «μηχανισμού» ώστε μην διαλύεται η Βουλή λόγω αδυναμίας να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας, η κατοχύρωση συνταγματικά της ολοκλήρωσης της θητείας της Βουλής, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κ.α.
Η συγκυρία για αλλαγές είναι καλή, αλλά πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάθεση για συνεργασία απ’ όλες τις πλευρές. Και αυτό για να υπάρξει ένας πιο εκσυγχρονισμένο Σύνταγμα, το οποίο θα σέβονται και θα εφαρμόζουν όλοι, καθώς πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι εφαρμόζεται στρεβλά και αυτό είναι το μείζον πρόβλημα.
Προτάσεις υπάρχουν πολλές από διάφορες πλευρές και θα είναι κρίμα και σε αυτή τη διαδικασία που θα ξεκινήσει, όπως φαίνεται, να εξαντληθεί η συζήτηση για την αναθεώρηση μεταξύ πολιτικών και νομικών.
Εξάλλου η συνταγματική αναθεώρηση έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών, οπότε εάν η κοινωνία δεν συμμετάσχει και αποκλειστεί θα της γυρίσει την πλάτη.