Η πολιτική ιστορία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και αποτελεί οδηγό για μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή του (ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι) στην επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου, γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω στο 1988 και τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής,.
Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται, όπως ο Κουτσόγιωργας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θυμίζοντας ότι αυτό ουσιαστικά έκανε ο άλλοτε πανίσχυρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΠαΣοΚ και ταυτόχρονα υπουργός Δικαιοσύνης, πριν από τις εκλογές του 1989 για να στερήσει την αυτοδυναμία από τη Ν.Δ., η οποία για να γίνει κυβέρνηση, χρειάστηκε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Εάν ανατρέξει κανείς στα κιτάπια της ιστορίας θα διαπιστώσει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της Ν.Δ.και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 Οκτωβρίου 1987 να διενεργήσει αμέσως εκλογές με απλή αναλογική.
Τότε είχαμε το εξής ενδιαφέρον γεγονός: Ο Κ. Μητσοτάκης, σε βάρος των κομματικών του συμφερόντων και της πάγιας θέσης του για ενισχυμένη αναλογική, αποδέχεται την απλή, έστω και μόνο για τις επόμενες εκλογές, με την προϋπόθεση αυτές να προκηρυχθούν σύντομα.
Τελικά, στα μέσα Μαρτίου του 1989, δίνεται στη δημοσιότητα το νέο εκλογικό νομοσχέδιο που προσεγγίζει την απλή αναλογική. Το νέο εκλογικό σύστημα ψηφίζεται από την Κ.Ο.του ΠαΣοΚ με πολλές διαρροές και τη Ν.Δ. (!), ενώ καταψηφίζεται από ΚΚΕ και ΕΑΡ λόγω της διατήρησης του «συν 1».
Οι εκλογές έγιναν αλλά ο εκλογικός νόμος της στέρησε το μαγικό αριθμό των 151 εδρών. Η Ν.Δ. κέρδισε την πρώτη αναμέτρηση τον Ιούνιο του 1989, τη δεύτερη τον Νοέμβριο του 1989 και χρειάστηκε μια τρίτη αναμέτρηση τον Απρίλιο του 1990 και η προσχώρηση βουλευτή από τη ΔΗΑΝΑ για να σχηματισθεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Οι συνειρμοί από μόνοι τους λένε πολλά. Η ιστορία μας δίνει απαντήσεις. Αρκεί κανείς να την διαβάζει προσεκτικά για να μπορεί να εξάγει χρήσιμα γι’ αυτόν συμπεράσματα. Ο νοών νοείτω…