Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών έφθασαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ωθούμενες από την εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ και από τις νέες επιθέσεις ενόπλων εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Νιγηρία. Την ίδια ημέρα η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε, ωστόσο, νέες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και περικοπές κόστους (συμπεριλαμβανομένων 2.000 απολύσεων) καθώς προβλέπει διατήρηση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των καυσίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, συγκεκριμένα, η τιμή του Brent είχε ενισχυθεί κατά 67 σεντς το μεσημέρι συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας και βρισκόταν στα 51,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 51,37 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.
Την ίδια ώρα στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 60 σεντς στα 50,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει στα 50,37 δολάρια, επίσης στο υψηλότερο επιπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.
Πρόσκαιρη ανάκαμψη
Ως πρόσκαιρη θεωρεί την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές η Royal Dutch Shell. Η γιγαντιαία ολλανδοβρετανική πετρελαϊκή εταιρεία πιστεύει ότι η περίοδος του φθηνού πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν πρόκειται να τερματιστεί σύντομα, γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποεπενδύσεων και περικοπών, με στόχο να εξοικονομήσει άλλο ένα δισ. δολάρια μετά την εξαγορά του ομίλου φυσικού αερίου BG αντί 35 εκατ. στερλινών (44,9 εκατ. ευρώ).
Σημειωτέον ότι πολλοί άσκησαν κριτική στη Shell για την εξαγορά αυτή, θεωρώντας ότι έδωσε γην και ύδωρ για την BG. Ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδοβρετανικής εταιρείας Μπεν Βαν Μπόιρντεν, ωστόσο, επανέλαβε ότι και υπό στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά θα προχωρούσε στην εξαγορά.
«Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η BG αξίζει περισσότερα από όσα υπολογίζαμε», είπε συγκεκριμένα ο Βαν Μπόιρντεν και επιβεβαίωσε ότι η Shell θα προχωρήσει σε άλλες 2.200 απολύσεις μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της BG, επιπλέον των 2.800 που είχαν αρχικά προαναγγελθεί. Την τελευταία διετία η Shell έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 10.000 απολύσεις προσωπικού.
«Περιορίζοντας τις κεφαλαιακές μας δαπάνες την περίοδο έως το 2020, επενδύοντας σε αποδοτικά projects, περικόπτοντας τα κόστη και πωλώντας περισσότερες δευτερεύουσας σημασίας συμμετοχές μας, μπορούμε να αναδιαρθρώσουμε τη Shell και να την καταστήσουμε πιο προσηλωμένη στους στόχους της και πιο ισχυρή εταιρεία, με καλύτερες αποδόσεις για τη μετοχή της», είπε χαρακτηριστικά ο Βαν Μπόιρντεν.
Το πρόγραμμα αποεπενδύσεων της Shell για την επόμενη διετία προβλέπει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία προσβλέπει επίσης οι συνέργειες από τη συγχώνευσή της με την BG να φθάσουν στα 4,5 δισ. δολάρια αντί αρχικών εκτιμήσεων για συνέργειες 3,5 δισ. δολαρίων.
Το Μάιο η Shell είχε ανακοινώσει πτώση των κερδών της το πρώτο τρίμηνο του 2016 στα 800 εκατ. δολάρια από 4,8 δισ. δολάρια που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ως αιτία για την κάθετη αυτή πτώση η εταιρεία ανέφερε τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Τους τελευταίους μήνες οι τιμές του Brent πάντως έχουν ανακάμψει κατά περισσότερο από 80% από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία είχαν πέσει.