Σε ανασύνταξη δυνάμεων εν όψει ενός δύσκολου πολιτικά φθινοπώρου ετοιμάζεται να προχωρήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος μεγάλος κύκλος από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος του κόμματος. Από τα μέσα Ιανουαρίου, ένα διάστημα με πυκνές πολιτικές εξελίξεις, πολλοί βουλευτές και στελέχη που τοποθετήθηκαν σε διάφορες θέσεις ευθύνης αξιολογήθηκαν και εκρίθησαν για την αποτελεσματικότητά τους.
Η αποχώρηση από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις offshore και τα όσα ακούστηκαν στο παρασκήνιο αλλά και στον δημόσιο λόγο για την ορθότητα ή όχι της απόφασης δεν σχετίζονται με την εν εξελίξει διαδικασία της αξιολόγησης. Είναι προφανές, όμως, όπως μεταδίδουν κεντρικοί κομματικοί παράγοντες, ότι «όλα όσα γίνονται, είτε εντός είτε εκτός της Βουλής, επιδρούν» και βρισκόμαστε προ των πυλών «κομματικού ανασχηματισμού» και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ολοι κρίνονται»


Ηδη εφαρμόζεται στο εσωτερικό της Συγγρού ένα άτυπο «πόιντ σύστεμ» των συντονιστών, τομεαρχών και γραμματέων του κόμματος σε όλα τα πεδία. Τα πάντα καταγράφονται και όπως μεταδίδεται από την κορυφή της πυραμίδας: «Ολοι παρακολουθούνταικαι κρίνονται». Η κλίμακα της αξιολόγησης είναι διπλή και αφορά θετικές και αρνητικές επιδόσεις και από τον βαθμό επίδοσης θα κριθεί ποιοι πληρούν τα κριτήρια να συνεχίσουν, καθώς δεν αρκούν, όπως λέγεται, μόνο ανούσιες γραπτές δηλώσεις αλλά ουσιαστική δουλειά σε όλα τα επίπεδα.
Από την αναλυτική καταγραφή που γίνεται έχουν διαπιστωθεί «παραφωνίες», άστοχες κινήσεις και έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας, ενώ αυτό που ζητεί η ηγεσία είναι να θέτει η ΝΔ περισσότερα θέματα στην πολιτική ατζέντα και να μην εμφανίζεται απλά σχολιαστής κυβερνητικών αποφάσεων.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι πολλοί δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία που τους δόθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ ελάχιστοι είναι και όσοι δίνουν πολιτικές και επικοινωνιακές μάχες. Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για αδυναμία αρκετών να ανταποκριθούν με επάρκεια στις αυξημένες απαιτήσεις που έχει το κόμμα.Γι’ αυτό και προχωρεί και παρασκηνιακά η επιχείρηση της διεύρυνσης σε επίπεδο κοινωνικής βάσης με δυνάμεις πέραν και της ΝΔ με στελέχη που ανήκαν ή ανήκουν στο Ποτάμι και άλλα πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
«Πολιτικό Βατερλό»


Την ίδια στιγμή η ΝΔ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την άχαρη για την ηγεσία της συζήτηση σχετικά με την αποχώρησή της από τη Βουλή, ενώ κορυφαίες κομματικές πηγές τόνιζαν στο «Βήμα»: «Αναμένουμε τεχνογνωσία από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι αυτοί έφεραν τη διάταξη και την ψήφισαν. Κάποια λύση θα έχουν διότι στελέχη τους έχουν και μετοχές στο εξωτερικό. Εμείς είπαμε εξαρχής όχι στη συγκεκριμένη ρύθμιση, τους καταγγείλαμε και αποχωρήσαμε».
Από τη ΝΔ μιλάνε για υπόθεση «offshore ΣΥΡΙΖΑ» και επιμένουν, παρά τα όσα ακούγονται για «επικοινωνιακό και πολιτικό Βατερλό», ότι «η απογύμνωση του ηθικού πλεονεκτήματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι απόλυτη» και επιμένουν ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια η διάταξη. Στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας έγινε μεγάλη συζήτηση για την τελική στάση. Επικράτησε η άποψη των πιο σκληρών και κυρίως της δεξιάς τάσης του κόμματος, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ήταν έτοιμο και το κείμενο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη που τελικά επέλεξε την αποχώρηση. Ανεξάρτητα από την κριτική και τη μομφή αρκετών (π.χ., Νικήτας Κακλαμάνης: «Επρεπε να μείνουμε», Γιάννης Τραγάκης: «Πήγε στράφι η προσπάθεια» κ.ά.), η γραμμή της Συγγρού δεν αλλάζει επί της ουσίας της υπόθεσης. «Εφεραν μια διάταξη-πλυντήριο για τους δικούς τους και λίγο μετά κάτω από τη συνολική κατακραυγή ψήφισαν μια τροπολογία αντισυνταγματική, ανεφάρμοστη, ανεδαφική, διατηρώντας ταυτόχρονα σε ισχύ το πρώτο, δηλαδή το «ξέπλυμα»» τονίζουν.
Παράλληλα εμμένουν στην απόφαση της αποχώρησης (την υπερασπίζονται με πάθος αρκετοί, όπως ο κεντροδεξιός Νίκος Δένδιας και ο δεξιός Μάκης Βορίδης, αλλά και η ομάδα των «σαμαρικών», όπως π.χ. ο Δημήτρης Σταμάτης), αν και πολλοί, κυρίως «καραμανλικοί», που ασκούν κριτική σε πολλά επίπεδα για την ηγετική ομάδα (δυσφορία κατεγράφη σε παρασκηνιακά καραμανλικά πηγαδάκια και προ ημερών στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα) αναγνωρίζουν λανθασμένους χειρισμούς και έλλειμμα τακτικής.
Κεντρικοί παράγοντες της ηγετικής ομάδας αντιπαρέρχονται την κριτική και λένε ότι «η ΝΔ αποχώρησε από το «θέατρο σκιών» της κυβέρνησης για να μη συμμετέχει στο πρωτοφανές αυτό πλυντήριο της παρέας του Μαξίμου, επειδή η τροπολογία είναι αντισυνταγματική, αντι-ενωσιακή (προσβάλλει βασικές αρχές της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ) και δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων». Η ανταπάντηση είναι ότι έπρεπε η ΝΔ να μείνει ως υπεύθυνο κόμμα εξουσίας στη Βουλή και να δώσει τη μάχη των επιχειρημάτων και ας αποχωρούσε στην ψηφοφορία.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ
Διεθνείς επαφές στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στη… Μόσχα

Να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του και να διευρύνει τον κύκλο των επαφών του στο εξωτερικό με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης που προγραμματίζει σειράσυναντήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα υπό το δόγμα ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να βρεθεί στα τέλη Ιουνίου δύο φορές στις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει πολλές επαφές με κεντρικά πρόσωπα, ενδεχομένως με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κ.ά., ενώ πιθανότατα θα μεταβεί και στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Προχθές συνάντησε στην Αθήνα τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση στο Παρίσι με τον κεντρώο υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.
Ακόμη υπάρχει «ανοικτή ημερομηνία» για επίσκεψη στη Μόσχα μετά την άκρως θετική συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μια επαφή που για να κλειστεί σε συνθήκες μυστικότητας, για να μην την πληροφορηθεί το Μέγαρο Μαξίμου, είχε καθοριστικό ρόλο η Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, στις αρχές Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ αλλά και το Λονδίνο, όπου θα είναι καλεσμένος διεθνών επενδυτών.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν από το επιτελείο του στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Πούτιν, όπου ο ρώσος πρόεδρος εξήρε τη στάση γενικά της οικογένειας Μητσοτάκη (τόσο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού όσο και της κυρίας Μπακογιάννη, και ως υπουργού Εξωτερικών αλλά κυρίως τα τελευταία έτη ως αντιπροέδρου του ΕΛΚ στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ως προέδρου της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου) για την αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και Ευρώπης – Ρωσίας. Στη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όπου ήταν παρούσα και η κυρία Μπακογιάννη, υπήρξε πλήρης ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη για το σχέδιο της ΝΔ που βασίζεται στους άξονες 4% ανάπτυξη και 2% πρωτογενή πλεονάσματα, με τη γερμανίδα καγκελάριο να κατανοεί τη στάση του αδελφού κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σε προγραμματική αντεπίθεση προχωρεί η ΝΔ σε μια προσπάθεια να αλλάξει και την ατζέντα. Οι ομάδες εργασίας του κόμματος, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστοί άξονες του προγράμματος, που στο σύνολό του θα παρουσιαστεί τελικά τον Σεπτέμβριο. Προχθές ο συντονιστής για το Μεταναστευτικό Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και την προηγουμένη ο τομεάρχης Παιδείας Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσίασε τις βασικές θέσεις συνολικά για την εκπαίδευση, ενώ την Τετάρτη θα γίνει εκδήλωση για την απασχόληση, όπου θα αναπτυχθούν και οι θέσεις του κόμματος από τον συντονιστή Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον τομεάρχη Βασίλη Οικονόμου. Ακόμη, ο υπεύθυνος συντονιστής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Κώστας Τασούλας παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη προσχέδιο πρότασης για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ