Ως πρόεδρος ενός «συστημικού» κόμματος, των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κυκλοφορούσε σε έναν εντελώς αντίθετο κόσμο από εκείνον του «ριζοσπάστη» Αλέξη Τσίπρα. Αυτό αποτυπωνόταν και στη σχέση τους, η οποία κάθε άλλο παρά φιλική ήταν. «Τον κάλεσα για να του πω ότι πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα του» είπε σε διατακτικό ύφος ο ίδιος σε έλληνες δημοσιογράφους ύστερα συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2011 στο Βερολίνο. «Ετσι μιλούν μόνο σε πολιτικούς από μια χώρα-αποικία» ήταν το σχόλιο βουλευτή της Linke (Αριστερά).
Αλλαγή σκηνικού


Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Η συνθηκολόγηση του έλληνα πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2015 με τους δανειστές, η οποία συνοδεύθηκε από τη μάχη που έδωσαν ο κ. Γκάμπριελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Οι δύο άνδρες δεν έχουν γίνει μεν ακόμη φίλοι, οδεύουν όμως σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό και η δήλωση του κ. Γκάμπριελ στην «Die Zeit» ότι σκοπεύει να προσκαλέσει τον έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση των ηγετών της Προοδευτικής Συμμαχίας (της οργάνωσης που αντικατέστησε τη Σοσιαλιστική Διεθνή υπό τον Γιώργο Παπανδρέου) στο Βερολίνο και ότι το κόμμα του «θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του σε νέα αριστερά κινήματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα» δεν προκάλεσε έκπληξη στο Βερολίνο. «Ηταν αναμενόμενο» λέει ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών για ευρωπαϊκά θέματα Νόρμπερτ Σπίνρατ. «Ο Τσίπρας απέδειξε τους τελευταίους μήνες ότι ακολουθεί μια λελογισμένη πολιτική. Αυτό δεν τον κάνει αυτόματα στρατηγικό σύμμαχο, τον καθιστά όμως αναγκαίο συνομιλητή μας. Σύμμαχος θα γίνει εφόσον συνεχίσει σταθερά τη σημερινή γραμμή και πείσει το κόμμα του, το οποίο σε μεγάλο βαθμό διστάζει ακόμη, ή αντιστέκεται, να τον ακολουθήσει».
Στα μάτια των Σοσιαλδημοκρατών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. «Για εμάς δεν ήταν ποτέ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά ένας σύνδεσμος των πιο διαφορετικών ομάδων, όπως οι ευρωκομμουνιστές τη δεκαετία του ’80 στην Ιταλία» λέει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Αξελ Σέφερ. «Παρακολουθούμε με προσοχή την εξέλιξή του και διαπιστώνουμε ότι μετά τη διάσπασή του, το καλοκαίρι του 2015, εξελίσσεται σε κανονικό κόμμα της Αριστεράς με το οποίο μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε». Αυτό, προσθέτει, δεν σημαίνει τη «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά –για πρώτη φορά! –το άνοιγμά του προς τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με στόχο όχι τη συγχώνευση αλλά τον συντονισμό των δράσεών τους.
Επαφές με ΣΥΡΙΖΑ


Ο συντονισμός αυτός έχει ήδη δρομολογηθεί και διεξάγεται σε τρεις τομείς. Πρώτον, σε κυβερνητικό επίπεδο, με την ενσωμάτωση της κυβέρνησης Τσίπρα στο μπλοκ των κυβερνήσεων της Κεντροαριστεράς στην ΕΕ. Δεύτερον, σε επίπεδο κομμάτων, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και, τρίτον, σε διμερές επίπεδο, με τις επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων. Οι επαφές αυτές περιορίζονται προς το παρόν σε αναγνωριστικές συνομιλίες. «Το ΠαΣοΚ παραμένει ο προνομιακός μας συνομιλητής –παρά το βεβαρημένο παρελθόν του» επισημαίνει ο κ. Σπίνρατ. Ωστόσο οι συνομιλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν σε συνεργασία, εφόσον βέβαια επιβεβαίωνε τη στροφή του προς μια πραγματικά αριστερή πολιτική, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, συνίσταται σήμερα «στην επίτευξη, υπό τις όποιες συνθήκες, με δημοκρατικά μέσα, ενός μέγιστου δυνατού αποτελέσματος».

«Προστατευτική ασπίδα»
«Πόλεμος» με τον Σόιμπλε για την Ελλάδα

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες εργάζονται προς «όφελος της Ελλάδας», και κατ’ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ, και με άλλους τρόπους. Παράδειγμα, με την προώθηση του γερμανοελληνικού Κέντρου Νεότητας, το οποίο αποτελεί στοιχείο του προγράμματος του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, είναι όμως αποκλειστικά σε σοσιαλδημοκρατικά χέρια. Ή με τη νέα ώθηση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις που θα δοθεί κατά την επίσκεψη του κ. Γκάμπριελ (ο οποίος εκτός από αντικαγκελάριος είναι και υπουργός Οικονομίας) την 1η Ιουλίου στην Αθήνα –στη συνοδεία του, όπως λέγεται, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι ισχυρότατων επιχειρησιακών ομίλων. Ή, τέλος, με την «προστατευτική ασπίδα» που υψώνουν εναντίον των «προκλήσεων» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Στον συνασπισμό γίνεται αδιάκοπος κρυφός πόλεμος ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και στους Χριστιανοδημοκράτες για το θέμα της Ελλάδας» λέει ο Σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Χανς-Γιόαχιμ Σάμπεντοθ. «Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε φρένο στις ανοησίες του Σόιμπλε. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν, επειδή τα οικονομικά της Ελλάδας ανήκουν στη δική του αρμοδιότητα».

«Το τρένο έχει πλέον φύγει»
παραδέχεται ο ίδιος αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Βουλής, οι οποίες ικανοποίησαν πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών. «Το κυριότερο επίτευγμα των τελευταίων μηνών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών» λέει ο κ. Σπίνρατ.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Ο Χανς-Γιόαχιμ Σάμπεντοθ επιβεβαιώνει την άποψη του κ. Σπίνρατ περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Την άποψη αυτή συμμερίζονται, με λίγες εξαιρέσεις, και οι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές» λέει. Πρόκειται για εξέλιξη, προσθέτει, που ήταν αδιανόητη πριν από έναν χρόνο. Ο κ. Τσίπρας τούς έπεισε όμως με τα πεπραγμένα του ότι είναι πολιτικός «που ξέρει να παίρνει τις ευθύνες του και να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του». «Μέχρις αποδείξεως του εναντίον» προσθέτει χαριτολογώντας.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ