Ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε στη Βουλή «ότι δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής για τον χρόνο που ίσχυε η επίμαχη διάταξη» η οποία επέτρεπε σκανδαλωδώς τη συμμετοχή των πολιτικών σε offshore εταιρείες. Είχε δίκιο ή παραπλάνησε απαράδεκτα την ελληνική κοινωνία; Πάνω σε αυτό το ζήτημα θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
1. Ισχύει ο επιεικέστερος νόμος. Ο κ. Παπαγγελόπουλος για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι γνωρίζει «κακώς» τα νομικά. Τι εννοώ; Κατ’ αρχήν ισχύει το γνωστό άρθρο 2 του ΠΚ το οποίο επιβάλλει την εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου από την τέλεση της πράξης. Ομως επιπλέον η Ελλάδα κύρωσε το 1997 το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το οποίο έχει «υπερνομοθετική ισχύ» και επιβάλλει επίσης την εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 15 Ν. 2462/1997).
Επομένως και με απλά λόγια, ακόμη και αν η κυβέρνηση ψήφισε μεταγενέστερα έναν αυστηρότερο νόμο, κάποιοι «κολλητοί» ή «φίλοι της» ή άλλοι πολιτικοί θα μπορούν στο μέλλον να επικαλούνται το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυσε απαράδεκτα μόνο για 24 ώρες και έτσι θα μπορούν να «ξεπλένουν» άνετα τις ποινικές τους ευθύνες λόγω της συμμετοχής τους σε offshore εταιρείες κάποιων φορολογικών παραδείσων!
Κατά συνέπεια η περίφημη κυβέρνηση «της πρώτη φορά Αριστεράς» υιοθέτησε την ίδια διεφθαρμένη νομοθετική μεθοδολογία που στο παρελθόν είχαν ακολουθήσει και οι πολιτικοί της αντίπαλοι!
2. «Θέατρο εικονικότητας». Ομως κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό θέμα παίχτηκε και ένα απίστευτο «θέατρο σκιών». Τι εννοώ; Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη όχι στα νησιά Κέιμαν αλλά στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα 3.000 offshore εταιρείες στις οποίες πολλοί από την Ελλάδα βγάζουν παράνομα τα χρήματά τους!
Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις. Εναλλακτικά θα πρέπει να διαμορφώσουμε και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα «συλλαμβάνουν» τον κάθε απατεώνα!
Αυτό έκαναν οι ΗΠΑ με την περίφημη Foreign Account Tax Compliance Act και ελέγχουν ποιοι Αμερικανοί έβγαλαν παράτυπα στο εξωτερικό πάνω από 50.000 δολάρια!
Αλλιώς με όλα αυτά που συμβαίνουν θα διαφθείρονται επικίνδυνα οι συνειδήσεις των πολιτών (Lascoumes)!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ