Οι τραπεζίτες που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο για να ενημερώσουν τους επενδυτές για τα αποτελέσματα των τραπεζών του πρώτου τριμήνου, βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Οι επενδυτές αν και ήταν κάπως μουδιασμένοι από την αναβολή της απόφασης της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για φθηνή χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωτράπεζα, ωστόσο δεν ήταν απογοητευμένοι από τις ευρύτερες εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα.

Θεωρούν ότι η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup της 23ης Μαΐου και η θεσμοθέτηση του «κόφτη» δαπανών αφενός θέτουν συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα που βάζουν τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης, αφετέρου περιορίζουν τα σημαντικά περιθώρια ευελιξίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα με τον «κόφτη» δαπανών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτό που περιμένουν να δουν οι επενδυτές είναι την επίπτωση που θα έχουν στη οικονομία τα νέα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν πρόσφατα, κάτι που εκτιμούν ότι θα αρχίσει να φαίνεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Από το κατά πόσο η επίπτωση αυτή θα εξισορροπηθεί από τα κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, θα κριθούν τόσο οι επιδόσεις της οικονομίας, όσο και οι πολιτικές εξελίξεις.

Μόνο από το μνημόνιο αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Μέρος αυτών θα εισρεύσει άμεσα με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και το υπόλοιπο με την επόμενη του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι άγνωστο πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί, αφού περιλαμβάνει καυτά ζητήματα που συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ) και εργασιακά ζητήματα.

Επιπλέον, πόροι αναμένεται να εισρεύσουν από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ, Πακέτο Γιουνκέρ κλπ).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη συνολικά θα μπορούσαν να «πέσουν» στην πραγματική οικονομία εντός του 2016, γύρω στα 9 – 12 δισ. ευρώ.

Αν τα κεφάλαια αυτά σε συνδυασμό με τη θετική πορεία που εκτιμάται ότι θα έχει ο τουρισμός μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν σε οικονομία και τράπεζες η αυξημένη φορολογία, οι περικοπές και τα υπόλοιπα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το πρόσφατο πακέτο που ψήφισε η κυβέρνηση, τότε οι επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και η πολιτική αβεβαιότητα θα υποχωρήσει.

Σε αντίθετη περίπτωση εκτιμούν ότι θα υπάρξει λαϊκή δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η πολιτική αβεβαιότητα, να αυξηθεί η κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση, κάτι που εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει το εσωτερικό μέτωπο.

Στην περίπτωση αυτή θεωρούν ότι θα πληγούν και οι τράπεζες καθώς θα υπάρξει νέο κύμα καθυστερήσεων στις πληρωμές των δανείων.