Στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους που έχουν γεμίσει ασφυκτικά, χωρίς επαρκές φαγητό, σε ακατάλληλες συνθήκες, με αίσθημα ανασφάλειας και με καθημερινές βίαιες συμπλοκές ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα hotspots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

«Η έλλειψη προστασίας από την αστυνομία, ο υπερπληθυσμός και οι ακατάλληλες συνθήκες δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χάους και ανασφάλειας στα hotspot των νησιών» λέει ο διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων της οργάνωσης, Μπιλ Φρέλικ.

Σε κάνενα από τα τρία hotspot των νησιών δεν διαχωρίζονται οι γυναίκες που είναι μόνες από τους άνδρες που δεν είναι συγγενείς τους, ενώ και τα τρία είναι υπερπλήρη και με ακατάλληλες συνθήκες.

Στο hotspot στο Βαθύ της Σάμου, σε ένα χώρο με 250 κρεβάτια φιλοξενούνταν, στις 13 Μαΐου όπου επισκέφθηκε την περιοχή η οργάνωση, 945 άτομα. Οι βίαιες συμπλοκές αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Τα μέλη της οργάνωσης είδαν κηλίδες αίματος στα πατώματα, ματωμένα ρούχα, γυαλιά, μώλωπες και εκδορές στο κεφάλι και στο σώμα ανδρών και γυναικών.

Πολλοί από τους προσφυγες που ζουν εκεί είπαν ότι η αστυνομία αντί να τους προστατεύσει όταν ξεσπούν επεισόδια, απομακρύνεται από το χώρο. Παρόμοια κατάσταση καταγγέλουν και οι πρόσφυγες στη Λέσβο και στη Χίο.

«Χθες ένιωσα ότι είχα αφήσει έναν πόλεμο για να έρθω σε έναν άλλο. Οι συμπλοκές γίνονταν ακριβώς έξω από την πόρτα μου. Είχαν ανέβει πάνω από την οροφή του κοντέινερ όπου μένω. Άνοιξαν τρύπες στους τοίχους. Φοβήθηκα πολύ. Ήταν μεθυσμένοι. Κάποιοι προσπάθησαν να μπουν και στον χώρο μου αλλά κρατήσαμε κλειστές τις πόρτες» εξομολογείται μια 36χρονη από τη Συρία που ζει στο Βαθύ.

«Χθες εγινε μια μεγάλη συμπλοκή. Όλοι φοβηθήκαμε. Πήγαμε στην αστυνομία για να μας προστατέψει. Αλλά οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν για να προστατευθούν οι ίδιοι (…). Τους χτυπούσαμε την πόρτα, τους ζητήσαμε βοήθεια, καθώς υπήρχαν τραυματίες που έμειναν στο έδαφος δύο ώρες καθώς η αστυνομία δεν ερχόταν. Όποτε γίνονται επεισόδια η αστυνομία πάντα είναι απούσα. Αίματα και σπαμένα κόκκαλα παντού» περιγράφει μία 20χρονη από τη Συρία που ζει σε σκηνή στο Βαθύ.

Σε κανένα από τα hotspot των τριών νησιών δεν διαχωρίζονται οι μόνες γυναίκες από τους άνδρες, ή από τις οικογένειες, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

«Οι άνδρες μεθούν και προσπαθούν να μπουν στη σκηνή μας κάθε βράδυ» εξομολογείται μία 19χρονη από την Ερυθραία που ζει στο Βαθύ. «Πήγαμε στην αστυνομία και ζητήσαμε να μεταφερθούμε σε ένα ξεχωριστό τμήμα του στρατοπέδου, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να μας βοηθήσει. Φύγαμε από τη χώρα μας για αυτόν ακριβώς το λόγο και εδώ σε αυτό το στρατόπεδο, φοβόμαστε να βγούμε από τη σκηνή μας».

Οι γυναίκες στα hotspot της Μόριας στη Λέσβο και της Χίου μιλούν για παρόμοια προβλήματα και εκφράζουν τους φόβους τους για την ασφάλεια τη δική τους και των παιδιών τους.

«Όταν η Ελλάδα θέτει υπό κράτηση ανθρώπους σε συνθήκες συνωστισμού που είναι ακατάλληλες ακόμη και για ζώα και δεν τους παρέχει βασική προστασία από την αστυνομία, δημιουργείται ένα κλίμα όπου η βία ανθεί» δηλώνει ο κ. Φρέλικ.