Διακινητές στην πΓΔΜ δημιουργούν ανοίγματα στη Βαλκανική Οδό

Από όταν έκλεισε ο Βαλκανικός Διάδρομος για τους πρόσφυγες, έχουν αυξηθεί οι παράτυπες διελεύσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Liberation, διακινητές που δρουν στα σύνορα της ΠΓΔΜ προωθούν πρόσφυγες προς τη Σερβία. Αρκεί, βέβαια, να υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για να γίνουν οι αναγκαίες πληρωμές…

Από όταν έκλεισε ο Βαλκανικός Διάδρομος για τους πρόσφυγες, έχουν αυξηθεί οι παράτυπες διελεύσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Liberation, διακινητές που δρουν στα σύνορα της πΓΔΜ προωθούν πρόσφυγες προς τη Σερβία. Αρκεί, βέβαια, να υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για να γίνουν οι αναγκαίες πληρωμές…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ οι τηλεφωνικοί αριθμοί των διακινητών αλλάζουν εύκολα χέρια. Τα ραντεβού δίνονται στο ξενοδοχείο Χαρά, κοντά στον αυτοκινητόδρομο που ανεβαίνει προς τα Σκόπια, όπου ένα μικρό χωριό από σκηνές έχει εγκατασταθεί στο πάρκινγκ.

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, μπορεί κανείς να διασχίσει τα σύνορα από το ελληνικό χωριό Χαμηλό, πέντε χιλιόμετρα από την Ειδομένη, με κατεύθυνση το Μόιν, ένα φτωχό προάστιο της πόλης Γευγελή της ΠΓΔΜ. Για να κλείσει όμως η αστυνομία της πΓΔΜ τα μάτια, πρέπει να πληρώσεις.

Όπως επισημαίνει ο Λοράν Γκεσλέν, ο ειδικός απεσταλμένος της «Liberation», από τότε που έκλεισε ο ανθρωπιστικός διάδρομος, οι παράτυπες διελεύσεις πολλαπλασιάζονται κατά μήκος της οδού των Βαλκανίων. Και οι διακινητές τρίβουν τα χέρια τους.

Ο γάλλος δημοσιογράφος είδε με τα μάτια του καμιά εικοσαριά σκυφτές σιλουέτες να κινούνται ανάμεσα στα δένδρα, στις πλαγιές των τελευταίων λόφων πριν από τα σύνορα της Σερβίας.

Χρόνια τώρα, λέει, τα δύο μεγάλα αλβανόφωνα χωριά Βάκσιντσε και Λογιάνε της ΠΓΔΜ αποτελούν έναν αναπόφευκτο κόμβο πάνω στον βαλκανικό διάδρομο που οδηγεί τους πρόσφυγες από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk