Βραζιλία: Η Γερουσία απέπεμψε τη Ρουσέφ από την Προεδρία

Με 55 έναντι 22 υπερψήφισε η Γερουσία της Βραζιλίας την παραπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη, ρίχνοντάς της -τουλάχιστον προσωρινά- από την προεδρία της χώρας.

Με 55 έναντι 22 υπερψήφισε η Γερουσία της Βραζιλίας την παραπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη, ρίχνοντάς της -τουλάχιστον προσωρινά- από την προεδρία της χώρας.

Τα ξημερώματα και μετά από πολλές ώρες συνεδρίασης της Γερουσίας, ο γερουσιαστής Μπλέιρου Μάτζι έγινε ο 41ος που τάχθηκε στην αγόρευσή του υπέρ της παραπομπής.

Παράλληλα με τα χαρακώματα μέσα στη Γερουσία, έξω από το κτίριο βρίσκονταν χωριστά συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της προέδρου. Τις δύο συγκεντρώσεις χώριζε ξανά «τείχος» από οδοφράγματα καθώς κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ που έχει διχάσει την βραζιλιανική κοινωνία πιο βαθιά από ποτέ στην περίοδο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση στη Γερουσία για το εάν η Ρούσεφ πρέπει να δικαστεί για παράβαση των δημοσιονομικών κανονισμών με στόχο εκλογικά οφέλη -κατηγορία που δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο της Petrobras- μετατράπηκε σε μακρόσυρτη πολεμική υποστηρικτών και αντιτιθέμενων για ολόκληρη τη θητεία της Ρούσεφ και την ευθύνη της για την σημερινή κατάσταση της βραζιλιανικής οικονομίας.

Ακόμη και η σύσταση του προέδρου της Γερουσίας Ρενάν Καλιέρος στους γερουσιαστές να περιοριστούν σε δέκα λεπτά κατά τις αγορεύσεις τους προκάλεσε αντίδραση των υποστηρικτών της κυβέρνησης, εκλαμβάνοντάς την ως απόπειρα φίμωσης. Όσοι, και από τα δύο στρατόπεδα, δεν αξιοποίησαν πλήρως τα 15 λεπτά αγόρευσης που προβλέπει ο κανονισμός, τα ξεπέρασαν.

Έξω από τη Γερουσία, σημειώθηκε περιορισμένη μεν αλλά υψηλή ένταση μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Στην άλλη πλευρά, στη συγκέντρωση υπέρ της αποπομπής της Ρούσεφ, επικρατούσε ένα «καρναβαλικό» κλίμα με βραζιλιανικές σημαίες να ανεμίζουν.

Ρουσέφ: Πραξικόπημα, θα συνεχίσω τη μάχη

Αρκετές ώρες αργότερα μιλώντας στα ΜΜΕ, η Ρουσέφ δήλωσε περήφανη για το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, χαρακτηρίζοντας πραξικόπημα την απόφαση της Γερουσίας.

Δήλωσε βέβαιη ότι οι πολίτες θα πουν «όχι» σε αυτό που έγινε και ξεκαθάρισε ότι θα δώσει τη μάχη για να δικαιωθεί, να στηρίξει τις ιδέες και τα δικαιώματά της.

«Η Δημοκρατία είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η μάχη για την προάσπισή της δεν σταματά ποτέ» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε ότι στη ζωή της έδωσε πολύ δυσκολότερες μάχες (όπως κατά του καρκίνου και της δικτατορίας) και κέρδισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk