Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα γίνει πιο φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα, αναφέρει στη συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Γκότσης, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων επενδυτικό ταμείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη λειτουργία private equity funds, loan originating funds και hedge funds, την ενίσχυση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, καθώς και την ενίσχυση μιας αγοράς νέων εταιρειών που θα περιλαμβάνει κυρίως venture companies.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως νέου προέδρου της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς;
«Στον τομέα της εποπτείας θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι όπου διαπιστώνεται παράνομη ενέργεια με σκοπό τον πλουτισμό, όπως χειραγώγηση της αγοράς, εκμετάλλευση εσωτερικής πληροφόρησης κ.τ.λ., οι κυρώσεις θα είναι αμείλικτες. Από ‘κεί και μετά όμως θεωρώ ότι μια αμιγώς κατασταλτική πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης αγοράς. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο και της προληπτικής εποπτείας που υποδεικνύουν οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες ώστε να προλαμβάνουμε παραβατικές συμπεριφορές. Η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σύμβουλος, συμπαραστάτρια στο έργο των επιχειρήσεων και όχι διώκτρια. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να γίνει πιο φιλική στην υγιή επιχειρηματικότητα, η οποία παράγει, δημιουργεί απασχόληση, καταβάλλει φόρους και εισφορές και συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών.
Επίσης, από τη διαπίστωση ότι οι εμπορικές τράπεζες πανευρωπαϊκά αδυνατούν σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθούν με επάρκεια στην παραδοσιακή αποστολή τους, που είναι η τροφοδότηση με κεφάλαια της πραγματικής οικονομίας, προκύπτει και η ανάγκη μιας εντονότερης ανάμειξης της κεφαλαιαγοράς σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη».
Με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύετε να ενισχύσετε τη χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
«Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν οι 650.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συμβάλλουν με 18% του ΑΕΠ, ενώ πρόσφατη μελέτη της PwC ανεβάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους σε 13 δισ. ευρώ. Την ανάγκη αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπίστωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετώντας ένα σχέδιο κινητοποίησης αδρανούντων κεφαλαίων κυρίως σε εισηγμένες ΜΜΕ και καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις με τη δημιουργία της Ενωσης Κεφαλαιαγορών. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εναλλακτικού σχεδίου χρηματοδότησης. Οι συζητήσεις αφορούν κυρίως την αξιοποίηση των επενδυτικών κεφαλαίων συμμετοχής (venture capital), καθώς και ειδικότερα θέματα που αναφέρονται σε εναλλακτικούς τρόπους «συνάντησης» επενδυτών και επιχειρηματιών (SMEs’ financial literacy), όπως είναι το crowdfunding και διάφορες χρηματοοικονομικές καινοτομίες στην περιοχή της Information Communication Technology (ICT) HUB.
Σε καθαρά εθνικό επίπεδο θα εξετάσουμε μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης και την πρόταση που έγινε στη μελέτη της PwC για τη δημιουργία ενός Ταμείου Επιχειρηματικών Κεφαλαίων για την παροχή κεφαλαίων σε ΜΜΕ του τύπου seed και venture capital το οποίο θα μπορούσε να εισαχθεί στο ΧΑ. Επίσης είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε προσεκτικά στη διαμόρφωση εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου και για το crowdfunding, αφού καθυστερεί η σχετική επεξεργασία από τις ευρωπαϊκές αρχές».
Ποιες αλλαγές αναμένονται στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων και ιδιαίτερα στις ΑΕΔΑΚ και στις ΑΕΕΑΠ;
«Σε ό,τι αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας δύο πράγματα θα πρέπει να προσέξουμε: την προσέλκυση νέων κεφαλαίων σε μετρητά, σε αντιδιαστολή με τη συνεισφορά ακινήτων, καθώς και την παρακίνηση προς την κατεύθυνση επαρκούς διασποράς τόσο στις συμμετοχές όσο και στη συνέχεια στις μετοχές. Οι ΟΣΕΚΑ επίσης, γνωστοί και ως αμοιβαία κεφάλαια, αποτελούν την πλέον σημαντική εναλλακτική επενδυτική επιλογή για τους Ελληνες. Ωστόσο, αρχικά ο φόβος του Grexit οδήγησε πολλούς επενδυτές να επιλέξουν ξένα αμοιβαία, κυρίως του Λουξεμβούργου, και στη συνέχεια με την επιβολή των capital controls η αγορά πάγωσε. H κατάσταση όμως σταδιακά ομαλοποιείται, ενώ από την πλευρά της Επιτροπής γίνονται συζητήσεις με τους συλλογικούς τους φορείς αφενός μεν για να διευκολύνουμε την εσωτερική αγορά, αφετέρου δε για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο».
Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η αγορά των venture capitals, crowdfunding, private equity funds, αλλά ενδεχομένως και των hedge funds;
«Εδώ διαπιστώνουμε βασικά την ανυπαρξία στη χώρα μας των υπόλοιπων εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων στα οποία αναφέρεστε. Είναι αναγκαία συνεπώς η δημιουργία στην πράξη ενός θεσμικού πλαισίου που να ρυθμίζει τη λειτουργία των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ). Η Επιτροπή θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν τη σύσταση, αδειοδότηση και λειτουργία συγκεκριμένων οργανισμών. Πρόκειται κυρίως για τα private equity funds, τα loan originating funds και τα hedge funds».
Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε τη λειτουργία μιας εύρυθμης εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων;
«Το γεγονός ότι ένας ικανός αριθμός ελληνικών εταιρειών προβαίνει στην έκδοση εταιρικών ομολόγων δείχνει ότι υπάρχει μια αγορά με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία που παραμένει αναξιοποίητη. Το ΧΑ έχει ήδη προετοιμάσει την υποδοχή τόσο στην κύρια όσο και στην εναλλακτική αγορά, παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα ζητήματα όπως του δικαιοπρακτικού επιτοκίου, καθώς και της έκδοσης ομολογιακού δανείου από αλλοδαπό εκδότη που εισάγεται στο ΧΑ».
Κάτω από ποιες προϋποθέσεις η κεφαλαιαγορά θα μπορέσει να προσελκύσει νέες, υψηλής προστιθέμενης αξίας επιχειρήσεις;
«Η διαπίστωση ότι την τελευταία πενταετία είχαμε μόνο μία εισαγωγή στο ταμπλό της λεωφ. Αθηνών δείχνει ότι το ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές συνεχίζει να είναι περιορισμένο. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για αναζωπύρωση: η σταθεροποίηση και η επακόλουθη ανάκαμψη της οικονομίας και η βελτίωση της κερδοφορίας των εταιρειών. Ολα δείχνουν πάντως ότι η επόμενη ημέρα, όπως συμβαίνει μετά από κάθε κρίση, θα μας βρει στην αναζήτηση μιας νέας γενιάς εταιρειών που θα δώσουν τη νέα αναπτυξιακή ώθηση και στο Χρηματιστήριο. Αρχικά θα μπορούσαν να εισαχθούν σε μια ειδική αγορά του ΧΑ, που θα περιλαμβάνει κυρίως venture companies, και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία τους, να ενταχθούν σε όποια κατηγορία αποφασιστεί».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
