Με 181 ψήφους εξελέγη ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, 113 ψήφισαν «λευκό» και τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Με αιχμές μεταξύ Βούτση-Κωνσταντοπούλου η τελετή παράδοσης- παραλαβής.

Ξεχωριστή τιμή για μένα αποτελεί ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου υποδεχόμενη τον κ. Βούτση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, αμέσως μετά την εκλογή του.

Του παρέδωσε στα χέρια, «για να μην παραπέσουν», την έκθεση για τις γερμανικές οφειλές, τις δύο εκθέσεις της επιτροπής για το Χρέος, καθώς και τις εκθέσεις των εξεταστικών επιτροπών για την υπόθεση της Siemens και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, προσδοκώ ότι οι εργασίες για τις υποθέσεις αυτές θα ολοκληρωθούν, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε πως θα είναι αρωγός για τα θέματα αυτά, αλλά «δεν θα με βρείτε αρωγό στην προώθηση των μνημονίων. Όλους θα μας κρίνει η Ιστορία».

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης της απάντησε πως δεν θα ήθελε επί τη ευκαιρία της συνάντησης αυτής να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, αν και κατά το προηγούμενο διάστηκαμ ακούστηκαν εκφράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιπαράθεση.

«Όλοι θα κριθούμε πράγματι, πρώτα από τον λαό και μετά από την Ιστορία, κι όπου χρειαστεί, θα βρεθούμε αρωγοί» απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου.

Νωρίτερα, φανερά συγκινημένος στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο κ. Βούτσης ευχαρίστησε το Σώμα για την εκλογή του και ζήτησε να υπάρξουν οι 151 ψήφοι και για το υπόλοιπο προεδρείο.

Της ομιλίας του Νίκου Βούτση ακολούθησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής με την απερχόμενη πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μετά την τελετή ακολουθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.


Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος απέστειλε επιστολή στο προεδρείο -την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης- σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία, θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση.

Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε το πόρισμα για το χρέος

Ούτε την τελευταία ώρα δεν σταμάτησε τις επιθέσεις της κατά του Αλέξη Τσίπρα η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην εκπνοή της θητείας της, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, η κ. Κωνσταντοπούλου διένειμε το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, μέσα από το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το τρίτο Μνημόνιο.

Το πόρισμα αναφέρει: «[…] το τρίτο Μνημόνιο βασίζεται στιςίδιες υποθέσεις και στα ίδια αξιώματα όπως και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια. Επομένως, είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αφήνοντας το χρέος μη βιώσιμο.

» Το Μνημόνιο, επίσης, σιωπά ως προς τον απεχθή, παράνομο και αθέμιτο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους στο σύνολό του (ιδιαιτέρως η μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο), καθώς και για τον απεχθή, παράνομο και αθέμιτο χαρακτήρα των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους (περίπου το 92%) για την αποπληρωμή κεφαλαίου και τόκων προς τους πιστωτές.

» Στην πραγματικότητα, το Μνημόνιο του 2015 και η δανειακή σύμβαση αποτελούν επέκταση των προηγούμενων απεχθών δανειακών συμβάσεων (που προωθήθηκαν από τους ίδιους πιστωτές) και, συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι καμία αναφορά δε γίνεται για τη φύση του ελληνικού χρέους.

» Δεδομένου ότι το χρέος και όλες οι δανειακές συμβάσεις μεταξύ 2010-2014 αποδείχθηκαν απεχθείς, παράνομες και αθέμιτες, οποιαδήποτε μεταγενέστερη δανειακή σύμβαση που στηρίζεται σε αυτές (αγνοώντας τον παράνομο χαρακτήρα τους) είναι και αυτή απεχθής, παράνομη και αθέμιτη».

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας τριών παιδιών.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012 – Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.


Οι θέσεις των κομμάτων πριν την ψηφοφορία

ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι οι βουλευτές τους θα ψηφίσουν κατά συνείδηση αποφεύγοντας τη «λευκή επιταγή» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Μάλιστα, στην εκπνοή της θητείας της, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του Κοινοβουλίου, η κ. Κωνσταντοπούλου διένειμε το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, μέσα από το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για το τρίτο Μνημόνιο.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα κινηθούν κατά συνείδηση. Την ίδια στάση θα τηρήσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει τον Νίκο Βούτση.

Υπέρ του «συμπαθούς συναδέλφου μηχανικού» -όπως είπε- Νίκου Βούτση τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Κινούμενος σε συναινετικό κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπερψηφίσει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, εκτός από της Χρυσής Αυγής, για το προεδρείο της Βουλής.

Αφού εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 13:30 θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, προκειμένου να εκλεγούν ο γραμματέας της ΚΟ και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς.

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, η οποία και πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος. Η κατάταξη στη σειρά των αντιπροέδρων θα είναι επιλογή του κ. Τσίπρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ακόμα πέντε υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων: Χαρά Καφαντάρη, Εύη Καρακώστα, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Γάκης, Μουσταφά Μουσταφά.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).

Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Θα προταθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Το κόμμα θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151).

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.