Παρά το γεγονός ότι τα διεθνή κεφάλαια παραμένουν υποεπενδυμένα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο εξάλλου βρίσκεται 85% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 28 ετών, οι όποιες κινήσεις των επενδυτών θα έχουν να κάνουν με τους συσχετισμούς και τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές. Ο σχηματισμός μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης συνασπισμού, ώστε η χώρα να αποτελέσει ξανά επενδυτικό προορισμό αποκτώντας μια αίσθηση οικονομικής κανονικότητας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικονομίας, αποτελεί το ζητούμενο για την αγορά. Αν οι νέες ισορροπίες μετά τις εκλογές δεν οδηγούν σε μια καθαρή λύση, η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί με απρόβλεπτες ίσως συνέπειες. Εξάλλου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει ολοκληρωτικά από το κάδρο το περίφημο «Grexit», να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, να αποκλειστεί οποιοδήποτε «κούρεμα» στις καταθέσεις, να αρθούν τα capital controls και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις ώστε να επανέλθουν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Μια νέα πιο «κεντρώα» κυβέρνηση συνασπισμού που θα είναι πιο «φιλική προς τη διάσωση» θα μπορούσε, σύμφωνα με την αγορά, να εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Από τις 12 πάντως εκλογικές αναμέτρησης από το 1989 ως σήμερα, σε επτά περιπτώσεις το ΧΑ έξι μήνες μετά τις εκλογές σημείωσε άνοδο, ενώ σε πέντε υποχώρησε. Ειδικότερα, στις εκλογές στις 18/6/1998 (νίκη ΝΔ – κυβέρνηση Τζ. Τζαννετάκη) ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 45,79% έξι μήνες μετά, στις εκλογές στις 5/11/1989 (νίκη ΝΔ / οικουμενική Ξ. Ζολώτα) 110%, στις 8/4/1990 (νίκη ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη) 20,6%, στις 10/10/1993 (νίκη ΠαΣοΚ υπό τον Α. Παπανδρέου) 17,39% και στις 22/9/1996 (νίκη ΠαΣοΚ υπό τον Κ. Σημίτη) 42%. Επίσης στις 6/5/2012 (κυβέρνηση Π. Πικραμμένου) σημείωσε κέρδη 15,19%, ενώ η άνοδος έφθασε στο 57% μετά τις 17/6/2012 (κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντ. Σαμαρά). Αντίθετα, στις εκλογές στις 9/4/2000 και μετά τη νίκη-«θρίλερ» του ΠαΣοΚ υπό τον Κ. Σημίτη, η πτώση έξι μήνες μετά έφθασε στο 23,18%, στις 7/3/2004 (νίκη ΝΔ υπό τον Κ. Καραμανλή) διαμορφώθηκε στο -6,51%, στις 16/9/2007 (νίκη ΝΔ υπό τον Κ. Καραμανλή) στο -18,01%, στις 4/10/2009 (νίκη ΠαΣοΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου) στο -25,04% και στις 25/1/2015 (νίκη ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα / κυβέρνηση συνασπισμού με ΑΝΕΛ) στο -17,88%.
Ο φόβος των παλαιών μετόχων
Ξένα funds, αλλά και κορυφαίοι τραπεζίτες σημειώνουν πως θα πρέπει να αποφευχθεί μια μεγάλη αραίωση (dilution) της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πλήγμα στην επανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ώστε η χώρα να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
