Τα τατουάζ έχουν μια μακρά ιστορία στην Κίνα. Μόνο που για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορίας ήταν στιγματισμένα –συνδέονταν με τους φυλακισμένους, τους αλήτες και με τον εγκληματικό υπόκοσμο. Αλλά χάρη εν μέρει στην επιρροή των σταρ της ποπ και του αθλητισμού, τα τατουάζ έχουν γίνει πολύ πιο αποδεκτά στην κινεζική κοινωνία την τελευταία δεκαετία. Είναι μια τάση που εμπνέει τη νεότερη γενιά η οποία δεν φοβάται να ξεχωρίσει και οφείλεται στις εξαιρετικές ικανότητες των καλλιτεχνών τατουάζ της Κίνας.
«Πριν από 10 χρόνια εξακολουθούσαμε να συνδέουμε τα τατουάζ με κακούς ανθρώπους ή γκάνγκστερ. Οσοι ήθελαν να χτυπήσουν κάτι στο δέρμα τους φοβούνταν ότι θα υποστούν διακρίσεις από την κοινωνία» λέει ο Λιάο Λίτζια, 28χρονος καλλιτέχνης τατουάζ στο Πεκίνο. «Σήμερα τα τατουάζ δεν είναι πλέον ταμπού. Η κουλτούρα τους έχει γίνει ευρέως αποδεκτή ιδίως στο Πεκίνο και στη Σανγκάη» προσθέτει.
Στούντιο για τατουάζ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε πόλεις σε όλη την Κίνα και πολλοί ασχολούνται με αυτό το εμπόριο επειδή γίνεται όλο και πιο επικερδές. «Τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των πελατών μας διπλασιάζεται κάθε χρόνο» λέει ο Γιου Χαϊγιάνγκ, το αφεντικό του Λιάο. Το στούντιό του έχει κέρδη περί τα 10.500 δολάρια τον μήνα. «Βγάζω 10 φορές περισσότερα από ό,τι πριν από έξι χρόνια» προσθέτει.
Τα τατουάζ είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσουν οι νέοι μια δική τους ταυτότητα αποτυπώνοντας πάνω στο δέρμα τους εμπειρίες ζωής –καλές ή κακές. «Νομίζω ότι το τατουάζ είναι μέρος της ταυτότητάς μου όπως το όνομά μου. Είναι το πιο ιδιαίτερο μέρος του σώματός μου, με κάνει να διαφέρω από τους άλλους. Δείχνει το μυαλό μου, τον κόσμο μου» λέει στο CNN η Γουάνγκ Ζι, μια 28χρονη σχεδιάστρια μόδας. Εχει κάνει τατουάζ ένα αερόστατο στην ωμοπλάτη της, ένα σχέδιο που ζωγράφισε η ίδια επειδή ήταν το παιδικό της όνειρο.

«Imagine» του Τζον Λένον και αποσπάσματα από την Αγία Γραφή
Ακριβώς όπως οι κινεζικοί χαρακτήρες είναι μια δημοφιλής επιλογή για τατουάζ στη Δύση –ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έχει κάνει τατουάζ μια διάσημη κινεζική παροιμία -, στην Κίνα μερικοί άνθρωποι χτυπάνε τατουάζ αγγλικές λέξεις ή φράσεις. Δημοφιλείς λέξεις; «Αγάπη» (love) και «για πάντα» (forever). Αλλοι επιλέγουν στίχους τραγουδιών όπως από το «Imagine» του Τζον Λένον ή αποσπάσματα από την Αγία Γραφή.
Η Ασία έχει από καιρό τη δική της κουλτούρα τατουάζ. Η Ιαπωνία φημίζεται για ένα τολμηρό και πολύ ανεπτυγμένο στυλ. Το Χονγκ Κονγκ είναι επίσης ένα προπύργιο –το λιμάνι της πόλης ήταν κάποτε γεμάτο με βρετανούς ναύτες, από τους πιο παραδοσιακούς οπαδούς των τατουάζ στη Δύση. Το τριαντάφυλλο, η άγκυρα και ανατολίτικα μοτίβα όπως ο δράκος και η τίγρη ήταν τα πιο συνηθισμένα σχέδια.
Σήμερα η Κίνα έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της μοναδικό στυλ αντλώντας από την αρχαία και από τη σύγχρονη έμπνευση.
Η Κιάο Ζενγκφέι είναι μια 20χρονη καλλιτέχνις τατουάζ που άνοιξε το δικό της στούντιο στο Πεκίνο. Ειδικεύεται σε μια περίπλοκη μορφή η οποία βασίζεται σε ένα στυλ κεντήματος. Η πρώην φοιτήτρια της Θεωρίας της Τέχνης λέει ότι τα τατουάζ είναι μια ζωντανή ενσάρκωση της δουλειάς της.
«Είναι μια αισθητική επιλογή. Δεν μπορούσα να δω τον εαυτό μου να κάνει παραδοσιακά κινεζικά τατουάζ όπως δράκους και ψάρια. Δεν με εκφράζουν» τονίζει.
Στην Κίνα μερικά στούντιο δεν είναι παρά μικρά τετράγωνα δωμάτια με μια κουρτίνα. Υπάρχουν όμως και μεγάλες, υπερσύγχρονες αίθουσες με πλούσια διακόσμηση. Αλλά σχεδόν όλοι οι κινέζοι καλλιτέχνες τατουάζ δεν θεωρούν την εργασία τους μια μορφή τέχνης αλλά εμπόριο που αφήνει καλά λεφτά.
Πριν από οκτώ χρόνια ο Ζάο Λιάνγκ αποφοίτησε από το κολέγιο με ειδίκευση στην τέχνη και σκόπευε να βρει δουλειά ως δάσκαλος ή δημόσιος υπάλληλος. «Αλλά ούτε η μία ούτε η άλλη ήταν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επειδή έχω να συντηρήσω την οικογένειά μου σκέφτηκα ότι θα πρέπει να βρω μια δουλειά για να κερδίζω τα προς το ζην» λέει. Μια μέρα είδε μια αφίσα που διαφήμιζε τατουάζ για 50 γουάν (8 δολάρια) το ένα και σκέφτηκε «γιατί όχι;». Από τότε η πανάρχαια αυτή τέχνη, την οποία η σύγχρονη Κίνα ανακαλύπτει ξανά, έγινε το επάγγελμά του.

HeliosPlus