Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Θα μπορούσε. Αλλά η τεχνολογική εξέλιξη καθιστά και τα πιο απίθανα πιθανά. Άλλωστε, o τομέας του industrial design είναι άρρητα δεμένος με την τεχνολογία και η αξιοποίηση της στο μέγιστο βαθμό αποτελεί βασικό στόχος νέων και βετεράνων σχεδιαστών. 

Και μια τέτοια σύμπραξη δεν αφορά μόνο σε εξειδικευμένα προϊόντα αλλά και στα απλά, άμεσης χρήσης, καθημερινά αντικείμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο διαδραστικό τραπέζι που σχεδίασαν για την IKEA ομάδες φοιτητών από το σουηδικό Πανεπιστήμιο Lund και την τεχνολογική Σχολή του Eindhoven σε συνεργασία με την συμβουλευτική σε θέματα σχεδιασμού εταιρεία IDEO.

 

Πρόκειται για μια έξυπνη επιφάνεια η οποία καταφέρνει να αναγνωρίσει τα υλικά που τοποθετούνται πάνω της μέσω μιας κάμερας και μιας ειδικής τεχνολογίας αποκωδικοποίησης εικόνων.  Μόλις εντοπιστεί το συστατικό – με βάση το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος του – ενεργοποιείται το μαγειρικό ταλέντο του τραπεζιού προτείνοντας επιπλέον υλικά και τελικά όλων των βημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της σχετικής συνταγής. Και όλα αυτά στην επιφάνεια του, χωρίς να ξεφυλλίζετε τσελεμεντέδες ή να σκρολάρετε σε οθόνες.

 

Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερες κινήσεις (η χαρά της νοικοκυράς, λέμε) εσωτερικά της επιφάνειας του τραπεζιού έχουν τοποθετηθεί μαγνητικά πηνία (σπιράλ) ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργία ανάλογη με αυτήν των επαγωγικών εστιών – τα θερμομονωτικά σκεύη προστατεύουν την ακεραιότητα της ξύλινης επιφάνειας. Επίσης, χάρη σε μια ειδική περιστρεφόμενη χειρολαβή μπορείτε να ρυθμίσετε το τραπέζι στο κατάλληλο ύψος για φαγητό όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία της γαστρονομικής σας δημιουργίας.

Ενα αντιπροσωπευτικό project αυτού που ονομάζουμε “casual technology”: εργαλεία που μας εξασφαλίζουν τον έλεγχο και την καθοδήγηση όταν τη χρειαζόμαστε αλλά διατηρούν την διακριτική παρουσία τους. Μια μίνιμαλ επιφάνεια που περιορίζει τους περισπασμούς και επιτρέπει την επιμελή ενασχόληση με το φαγητό.

 

Το τραπέζι-σεφ, το οποίο αποτελεί κομμάτι του concept της Ikea για την Kitchen 2025, έχει σαν στόχο να επαναφέρει την αξία του σπιτικού φαγητού και παράλληλα να μειώσει τις ποσότητες του φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια.

«Φιλοδοξούμε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας πιο ισχυρής συνείδησης στους καταναλωτές γύρω από το φαγητό, γύρω από τα υλικά που βρίσκονται στο σπίτι τους ώστε να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στο πώς τα διαχειρίζονται. Επιδιώκουμε να παροτρύνουμε τον κόσμο να ασχοληθεί με την αξία του φαγητού πιο ενεργά, να το εκτιμήσουν ουσιαστικά» επισημαίνει η φοιτήτρια Ingrid Allenbach.