Ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία. Τα ψηφοδέλτια στάλθηκαν στις 14 Αυγούστου και τα περίπου 610.000 μέλη του κόμματος άρχισαν να ψηφίζουν ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικώς. Η ψηφοφορία λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα θα ανακοινωθεί το όνομα του νικητή.
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι. Επικρατέστερος μέχρι στιγμής ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αποκαλούμενος και «Τσίπρας των Εργατικών» ή «Κόκκινος Τζέρεμι», που τάσσεται κατά της λιτότητας και υπέρ της αύξησης της φορολογίας των πλουσίων, της εθνικοποίησης των τραπεζών και της κατάργησης των διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια. Ο 66χρονος αυτός βετεράνος βουλευτής, που έχει ψηφίσει πολλές φορές κόντρα στη γραμμή του κόμματος, όπως στον πόλεμο στο Ιράκ, έχει την υποστήριξη των συνδικάτων.
Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι θεωρούνται οι «μετριοπαθείς» απέναντι στον «ακραίο» Κόρμπιν. Ο Αντι Μπέρναμ, που έχει διατελέσει υπουργός και διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία των Εργατικών το 2010, θεωρεί ότι το κόμμα «πρέπει να βγει από τη φυσαλίδα του Γουεστμίνστερ». Η Υβέτ Κούπερ, πρώην υπουργός και σύζυγος του Εντ Μπολς που είχε διεκδικήσει την προεδρία των Εργατικών το 2010, υπόσχεται μια «πιο δίκαιη, λιγότερο διχασμένη κοινωνία». Τέλος, η Λιζ Κένταλ, που πρωτοεξελέγη στη Βουλή το 2010, είναι «μπλερική» και τονίζει την ανάγκη να γίνει το κόμμα πιο εκλέξιμο.
Το σύστημα εναλλακτικής ψηφοφορίας με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές προϋποθέτει ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν υποψήφιο πρώτης και δεύτερης προτίμησης. Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν λάβει 50%, θα αποκλειστεί ο τέταρτος κατά σειρά και οι δεύτερες προτιμήσεις των ψηφοφόρων του θα προσμετρηθούν στον κάθε υποψήφιο που αντιστοιχούν. Αν ούτε τότε συγκεντρώσει 50% ο πρώτος, θα αποκλειστεί ο τρίτος κατά σειρά κ.ο.κ.
Ο Κόρμπιν έχει τη συμπάθεια των συνδικάτων και των μη προνομιούχων αλλά την αντιπάθεια των κορυφαίων μελών των Εργατικών –ο Τόνι Μπλερ, ο Γκόρντον Μπράουν και άλλοι προειδοποιούν ότι θα κάνει το κόμμα μη εκλέξιμο. Ο Νιλ Κίνοκ δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι των Εργατικών πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη «σοβαρή διεκδίκηση εκλογών» και στο να βρίσκονται «σε μόνιμη διαδήλωση». Ο Κόρμπιν κάλεσε τους βουλευτές να μη στέκονται εμπόδιο στη βούληση των μελών.
Εκφράζονται ανησυχίες ότι μέλη εγγράφηκαν τελευταία στιγμή στους Εργατικούς προκειμένου να ανακόψουν την ορμή του Κόρμπιν. Αλλωστε ο Αλιστερ Κάμπελ, πρώην εκπρόσωπος του Μπλερ, και άλλοι ενθάρρυναν ανοιχτά κόσμο να εγγραφούν για να ψηφίσουν οποιονδήποτε παρά τον Κόρμπιν.
Οι Συντηρητικοί όμως είναι αναφανδόν υπέρ του διότι θεωρούν ότι, αν ένας τόσο ακραίος εκλεγεί στην ηγεσία των Εργατικών, οι Τόρις θα ευνοηθούν. Αλλωστε μέλος των Τόρις παραδέχθηκε ότι εγγράφηκε στους Εργατικούς ακριβώς για να ψηφίσει «δαγκωτό» Κόρμπιν.
Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι πάντως τον επιλέγουν επειδή είναι ο «μοναδικός που προσφέρει μια εναλλακτική», ο «μοναδικός πραγματικά Εργατικός υποψήφιος» και ο «μοναδικός που τάσσεται κατά της λιτότητας». Δηλώνουν επίσης ότι δεν τους ενδιαφέρει αν ο Κόρμπιν μειώσει τις ελπίδες των Εργατικών να κερδίσουν τις εκλογές του 2020, αρκεί να προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική στη χώρα.

Μαρκ Σέπαρντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη
«Οι Συντηρητικοί θα τρίβουν τα χέρια τους με νίκη του»

Στην τελική καταμέτρηση μπορεί να ανατραπεί το προβάδισμα του Κόρμπιν, λέει στο «Βήμα» ο δρ Μαρκ Σέπαρντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη.
Ποιος φαίνεται να επικρατεί στην κούρσα για την ηγεσία των Εργατικών;
«Φαίνεται ότι ο Κόρμπιν είναι ο επικρατέστερος και μάλιστα με διαφορά, αλλά το αν θα είναι τελικά αυτός ο νικητής είναι άλλο ζήτημα. Το σύστημα εναλλακτικής ψηφοφορίας που εφαρμόζεται στις εκλογές για την ηγεσία των Εργατικών σημαίνει ότι οι ψήφοι για τη δεύτερη προτίμηση που θα προσμετρηθούν όταν οι υποψήφιοι που θα λάβουν τα χαμηλότερα ποσοστά θα αποκλείονται ο ένας μετά τον άλλον (ξεκινώντας από εκείνον που έλαβε το χαμηλότερο κ.ο.κ.) ενδέχεται να δώσει τελικά το προβάδισμα σε κάποιον από τους τρεις μετριοπαθείς όταν γίνει η τελική καταμέτρηση».
Τυχόν εκλογή του Κόρμπιν θα πλήξει το Εργατικό Κόμμα στις επόμενες γενικές εκλογές της Βρετανίας;
«Ολα θυμίζουν τις εκλογές του 1983 στις οποίες το Εργατικό Κόμμα έκλινε προς τα αριστερά, υπέστη σοβαρές απώλειες και παρέμεινε εκτός εξουσίας επί άλλα 14 χρόνια. Οι Συντηρητικοί τρίβουν τα χέρια τους στην προοπτική μιας νίκης του Κόρμπιν στις εσωκομματικές εκλογές. Τα μέσα ενημέρωσης δεν τον αντιμετωπίζουν θετικά και, ενώ έχει υποστήριξη ανάμεσα σε εκείνους που δεν τα πάνε καλά με το παρόν σύστημα (νέοι, άνεργοι, δικαιούχοι επιδομάτων πρόνοιας), είναι πιθανόν να αποτρέψει άλλα στρώματα υποστήριξης που απαιτούνται για να κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχει πολλή δυσαρέσκεια εκεί έξω και ο Κόρμπιν την εκμεταλλεύεται (μεγάλο εύρος στις διαφορές των αποδοχών, φοιτητικά χρέη, μείωση συντάξεων, υπερβολικά υψηλές τιμές ακινήτων, συμβόλαια με χαμηλές αμοιβές/μηδενικές ώρες) και αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα με τις πολιτικές προτάσεις του με τρόπο που σαγηνεύει τμήματα της κοινωνίας τα οποία έχουν μείνει εκτός του συστήματος».
Αν η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία εκφραστεί από ένα Εργατικό Κόμμα που κλίνει προς τα αριστερά, τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό στην αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων (Brexit, μετανάστες, οικονομία κ.ά.);
«Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν πολλοί από τους πρώην ψηφοφόρους των Εργατικών οι οποίοι μετακινήθηκαν προς το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα επιστρέψουν στους Εργατικούς αν οι Εργατικοί ανακαταλάβουν τον αριστερό μανδύα από το SNP. Επίσης, μπορεί οι Συντηρητικοί να γίνουν πιο προσεκτικοί όταν θα προωθούν περικοπές και πολιτικές λιτότητας στο όνομα της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων. Οσο για το Brexit, φαίνεται εξαιρετικά πιθανό ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να επιθυμεί μια πιο ευέλικτη προσέγγιση προς την ΕΕ, μια πιο χαλαρή διευθέτηση της ελεύθερης αγοράς που δεν θα πλήττει τη βρετανική οικονομία ούτε θα επιτρέπει τις υπερβολικές ρυθμίσεις για τον Κάμερον και για τον Κόρμπιν θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων / κοινωνικό κεφάλαιο και θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους στην ΕΕ. Το Brexit μοιάζει πολύ απίθανο μέχρι στιγμής, ό,τι και αν συμβεί, καθώς το κλίμα φαίνεται ότι είναι πως η Βρετανία θα πετύχει ορισμένες παραχωρήσεις (είτε με τον Κάμερον είτε με τον Κόρμπιν) και, αφού συμβεί αυτό, το δημοψήφισμα θα βγάλει «Ναι» στην παραμονή στην ΕΕ. Οι φωνές υπέρ του «Οχι» είναι εκπληκτικά λίγες προς το παρόν. Ωστόσο όλα εξαρτώνται από το ποιες παραχωρήσεις θα επιτευχθούν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ