Σε ρωσικό πυραυλικό σύστημα θα μπορούσαν να ανήκουν ορισμένα από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17, αναφέρουν ερευνητές από την Ολλανδία.
Σύμφωνα με την ολλανδική εισαγγελία, τα θραύσματα ανήκουν πιθανόν σε πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος BUK και παρουσιάζουν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Τα θραύσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να απαντηθεί το ερώτημα ποιος κρύβεται πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελία δεν μπορούν να αποδείξουν την «αιτιώδη συνάφειά» τους με το δυστύχημα.
Το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε την πτήση ΜΗ17, συνετρίβη πάνω από περιοχή που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών τον Ιούλιο του 2014, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 298 επιβαίνοντες, κυρίως ολλανδοί πολίτες.
Η πτήση εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ όταν συνετρίβη στις 17 Ιουλίου στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Η Ουκρανία και αρκετές δυτικές χώρες κατηγορούν τους φιλορώσους αντάρτες ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος της Malaysian Airlines, λέγοντας ότι ενδέχεται να χρησιμοποίησαν πυραυλικό σύστημα BUK, το οποίο τους είχε δώσει η Ρωσία.
Από την πλευρά της, η Μόσχα αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τονίζει ότι την ευθύνη φέρει ο ουκρανικός στρατός.
Η Κοινή Ομάδα Έρευνας (JIT) ανέφερε ότι τα συντρίμμια περισυνελέγησαν στη διάρκεια αποστολής στην ανατολική Ουκρανία. Η JIT τα εξετάζει, αναφέρει η ανακοίνωση.
«Προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει συμπέρασμα ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στα θραύσματα που ανακαλύφθηκαν και στη συντριβή της πτήσης ΜΗ17» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η Κοινή Ομάδα Έρευνας θα ζητήσει τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα θραύσματα.
Στην JIT λαμβάνουν μέρος ερευνητές από την Ολλανδία, την Ουκρανία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Αυστραλία.
Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευτεί από το Ολλανδικό Γραφείο Ασφαλείας τον Οκτώβριο.
Η ανακοίνωση έρχεται δύο εβδομάδες μετά το βέτο που άσκησε η Ρωσία σε πρόταση ψηφίσματος για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για τη συντριβή. Η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της Μαλαισίας ως «πρόωρη» και «αντιπαραγωγική».