«Η συμφωνία θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις», διαβεβαιώνει αρμόδια κυβερνητική πηγή, η οποία μιλώντας στο vima.gr τη Δευτέρα το βράδυ δεν έκρυβε την αγωνία της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών, μεταδίδεται αισιοδοξία ότι η συμφωνία είναι ζήτημα ωρών. Ωστόσο η ελληνική πλευρά προβληματίστηκε από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της καγκελαρίας και του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ότι προέχει της ταχύτητας η πληρότητα της συμφωνίας και ότι διατηρούν στις συζητήσεις το δάνειο -γέφυρα στην περίπτωση που καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις. Για αυτόν τον λόγο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου μετέβη μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη σε μια διακοπή των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συνεννοηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στην επίτευξη της συμφωνίας.
Στην Αθήνα οι συζητήσεις είναι μαραθώνιες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ακόμα και το πρωί της Τρίτης, και τα πάντα παίζουν το ρόλο τους: τα αγκάθια της συμφωνίας, τι θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα, πώς θα ψηφιστεί, ποιά θα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ. Οταν όλες οι ψηφίδες τοποθετηθούν στη θέση τους τότε, παρατηρεί η ίδια πηγή, θα σημάνει η ώρα των αποφάσεων για τον κ. Τσίπρα. «Αν χρειαστεί τον Σεπτέμβριο να κλείνουμε εκκρεμότητες της συμφωνίας ή να ψηφίσουμε νομοσχέδια, είναι λογικό να πάμε σε εκλογές;», διερωτάται.
Το Μέγαρο Μαξίμου, αφού επέτρεψε επί σχεδόν δεκαπέντε ημέρες να αναπτυχθούν όλα τα πιθανά σενάρια πρόωρων εκλογών για τις 13, τις 20, τις 27 Σεπτεμβρίου, τη Δευτέρα έβαλε φρένο στη σεναριολογία. «Η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. «Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει» πρόσθεσε και μετέθεσε τα πάντα για το τέλος του έτους, οπότε αναμένεται να ξεκινλησει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τα εκλογικά σενάρια, πάντως, δεν προκύπτουν από τη φαντασία αλλά από την πραγματικότητα της εσωτερικής ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Η καταψήφιση της συμφωνίας από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία έχει οξύνει την κριτική της για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα, έχει προεξοφληθεί. Την Κυριακή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καλούσε μέσω της εφημερίδας «Η Αυγή» τα μέλη του κόμματος «να μην θυσιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κυβέρνησης», ενώ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Αριστερής Πλατφόρμας σε όλη την Ελλάδα υπό τον τίτλο «Το Οχι δεν ηττήθηκε. Συνεχίζουμε».
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στον δρόμο της διάσπασης και το κόμμα βράζει, η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου είναι προς το παρόν ιδιαίτερα ψυχρή. «Δεν ασχολούμαστε με την Αριστερή Πλατφόρμα. Προέχει η συμφωνία και η χώρα», είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει λόγο να παρασυρθεί σε άκαιρες αποφάσεις, όπως είναι οι διαγραφές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Αν στο πρόβλημα που αντιπροσωπεύει η Αριστερή Πλατφόρμα προστεθεί και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική. Η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της ως τις 16 Αυγούστου, ωστόσο αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις την Τρίτη, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει τη συμφωνία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη και στην Ολομέλεια την Πέμπτη. Ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η κυρία Κωνσταντοπούλου στο αίτημα της κυβέρνησης για έκτακτη σύγκλιση του σώματος και ψηφοφορίες – εξπρές, όμως συνεργάτες του κ. Τσίπρα εμφανίζονται να μην ανησυχούν για τη στάση της Προέδρου της Βουλής. Πίσω από την φαινομενική ψυχραιμία τους, όμως, κρύβονται επίμονες προσπάθειες συνεννόησης μαζί της.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έχει πάρει καθαρή θέση για το νόμισμα, παρά μόνο για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, και γιαυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπαραταχθεί με την Αριστερή Πλατφόρμα με την οποία την χωρίζει άβυσσος σε επίπεδο ιδεολογικής και πολιτικής υποδομής. Ωστόσο, στην τελευταία διάσκεψη των πρόεδρων προσεταιρίστηκε τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και υπάρχει πάντα η συγκολλητική ουσία του ευρωσκεπτικισμού που διατρέχει πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος και ενδεχομένως να είναι τόσο ισχυρό ώστε να βάλει ένα νέο κόμμα τέτοιων απόψεων στην επόμενη Βουλή. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Λαφαζάνης δεν μιλά για νέο κόμμα αλλά για μέτωπο συμπαράταξης ευρύτερων δυνάμεων, το οποίο θα προσελκύσει μεν τον Αλέκο Αλαβάνο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα είναι όμως ανοιχτό και σε άλλες προσωπικότητες και δυνάμεις που αμφισβητούν τη σημερινή ΕΕ και τον κυρίαρχο ρόλο της Γερμανίας.