«Αλλο ένα ρίσκο, χωρίς σαφές σχέδιο και με άγνωστη έκβαση». Ετσι αντιμετωπίζουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επιλογή του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος στο τέλος του επόμενου μήνα, καθώς το περιβάλλον στο οποίο το συνέδριο αυτό θα διεξαχθεί είναι ευμετάβλητο και εν πολλοίς άγνωστο αυτή τη στιγμή. Ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί ότι με τη διαδικασία που επέβαλε στην ΚΕ θα κατορθώσει να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία, να εγγράψει νέα μέλη και να εκλέξει συνέδρους που δεν προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό των προηγούμενων δεκαετιών. Στην πλειονότητά του αυτός προέρχεται από την εποχή «του 4%» και σήμερα αποτελεί την οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών, η επιλογή αυτή της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου είναι μια ζαριά, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια.
Οπως σημειώνουν, η απουσία κάθε αναφοράς ή απειλής περί διαγραφών στη συνεδρίαση της ΚΕ την προηγούμενη Πέμπτη ίσως να ήταν κρίσιμο λάθος για τον Πρωθυπουργό. Δεδομένης της σημερινής οργανωτικής μορφής και διάρθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση το αποτέλεσμα του 62% στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, μια εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και του κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο ενδεχόμενα που πιθανώς δεν έχει αξιολογήσει και συνεκτιμήσει.
Η περίπτωση του «μποϊκοτάζ»
Το πρώτο είναι να υπάρξει ένα μαζικό μποϊκοτάζ της πρόσκλησης για εγγραφή νέων μελών, με ορατό κίνδυνο για τον κ. Τσίπρα να μη διαθέτει το σώμα και τη σύνθεση που επιθυμεί για την αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι όσοι προσέλθουν και εγγραφούν, με βάση τα νέα δεδομένα, να μην έχουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί η ηγεσία της κυβέρνησης αλλά, αντιθέτως, να είναι από πολιτική και κοινωνική άποψη πιο κοντά στην πτέρυγα των λαφαζανικών.
Ανεξαρτήτως του αν κάποιο από τα δύο αυτά ενδεχόμενα επαληθευθεί, ο πιθανότερος κίνδυνος που διατρέχει ο κ. Τσίπρας είναι ένα «μποϊκοτάζ» της κοινωνίας έναντι της προσπάθειας ανασύστασης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη τα οποία εφιστούν την προσοχή σε όλες αυτές τις εκκρεμότητες σημειώνουν ότι τα σημερινά μέλη του κόμματος είναι επισήμως λίγο περισσότερα από 30.000 και είχαν προσέλθει στο κόμμα όσο υπήρχε η ορμή της προηγούμενης περιόδου. Τότε δεν είχαν εκδηλωθεί όλες οι αδυναμίες της διακυβέρνησης, της διαπραγμάτευσης, της δυσλειτουργίας και εν τέλει της στροφής στην πολιτική που ο κ. Τσίπρας απέρριπτε χωρίς επιφυλάξεις και αναστολές.
Δεδομένου ότι το συνέδριο θα κληθεί και να επανεκλέξει την ηγεσία του κόμματος, κάποιοι προειδοποιούν: «Θα είναι τεράστιο πλήγμα αν ο Τσίπρας επανεκλεγεί από ένα σώμα που θα έχει προκύψει μεταξύ π.χ. 15.000 μελών, τα οποία θα αναδείξουν 2.000-3.000 συνέδρους, τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά, ως επικεφαλής του ΠαΣοΚ, ενός κόμματος με εκλογική δύναμη υποπολλαπλάσια του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε από μια βάση περίπου 60.000 πολιτών».
Το ενδεχόμενο του αδιεξόδου
Υπό τις συνθήκες αυτές και ενώ ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως επιδιώκει την οριστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο, διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα αδιέξοδο: εφόσον η ομάδα των δραχμιστών διαθέτει ακόμη σημαντική ισχύ στον εσωκομματικό μηχανισμό και καθώς ο κ. Τσίπρας απέφυγε για μία ακόμη φορά στην παρούσα συγκυρία να απειλήσει τους διαφωνούντες ή να διαγράψει έστω και ένα στέλεχος, είναι πιθανή η διαιώνιση του σημερινού μοντέλου του «διπλού κόμματος» στο οποίο συνυπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις και επιδιώξεις. Κάτι τέτοιο δεν ενοχλεί τόσο την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας όσο εκείνη της ηγετικής ομάδας.
Τα πρόσωπα και οι φιλοδοξίες
Υπό αυτές τις συνθήκες οι ρόλοι και οι φιλοδοξίες των προσώπων εν όψει της συνεδριακής διαδικασίας είναι καθοριστικές παράμετροι, ειδικώς αφότου ο Πρωθυπουργός έχει περιοριστεί μόνο σε υπονοούμενα και έχει αποφύγει έστω και μια αποδοκιμασία.
Χαρακτηριστική είναι σε αυτό το πλαίσιο η συμπαράταξη του Π. Λαφαζάνη με τον Ι. Βαρουφάκη, αλλά και η προειδοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από το βήμα της ΚΕ: «Να θυμόμαστε από πού ερχόμαστε: «Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς», είπαμε» τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ