Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη.{{{ audio1 }}}
Για την νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου
«Δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο. Καθυστέρησε η ανακοίνωση. Οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει καθαρογραφή και προώθηση των εγγράφων , προκειμένου να εκδοθεί. Πρώτα, ο υπουργός Δικαιοσύνης , προτείνει ένα κατάλογο εκλογίμων, από το γενικότερο κατάλογο των κατά νόμο εκλογίμων , ποy είναι όλοι οι αντιπρόεδροι και από τους απλούς Αρειοπαγίτες, όσοι έχουν κάποια χρόνια θητείας. Στη συνέχεια, από τον κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει κατά το νόμο, έξι πρόσωπα , η διάσκεψη των προέδρων της Bουλής, εκφράζει γνώμη υπέρ τριών από τους έξι. Μια γνώμη η οποία δεν είναι δεσμευτική και την οποία απευθύνει και πάλι στο υπουργικό συμβούλιο , το οποίο αποφασίζει με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Επομένως, αυτό το οποίο, το υπουργικό συμβούλιο, στη χθεσινή κρίση, είχε να δει , ήταν η επιλογή ενός μεταξύ των έξι, από τους περιλαμβανόμενους στον κατάλογο, σταθμίζοντας και τη γνώμη της διάσκεψης της Βουλής , η οποία επέλεγε το 50% , δηλαδή τρεις εξ’ αυτών , εκφράζοντας μια γνώμη μη δεσμευτική .
Η προαγωγή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της κας Θάνου, ολοκληρώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου . Στον κατάλογο, ο οποίος είχε υποβληθεί αρχικά , η κα Θάνου εν όψη της αρχαιότητας της, αναφερόταν δεύτερη. Αυτό οφείλεται στο εξής, παρά το γεγονός ότι στην επετηρίδα που ισχύει ακόμη , μέχρι 30 Ιουνίου , η σειρά της είναι χαμηλότερη, τέσσερις δικαστές που προηγούνται , όπως αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου , όπως και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου , αποχωρούν, λόγω της συμπλήρωσης της θητείας.
Η θητεία των δικαστών, που λήγει 30 Ιουνίου , δημιουργεί ένα σοβαρό κενό. Ούτως ή άλλως ,ένας ήταν ο αρχαιότερος . Αν θεωρείτε ότι δείχνει μια σκοπιμότητα η επιλογή του ενός, αυτό θα μπορούσατε να το πείτε και υπέρ της προτεραιότητας ενός άλλου. Πάντοτε ένας εν όψη του χρόνου εκλογής , είναι αρχαιότερος. Σε αυτή την περίπτωση της κας Θάνου , είχε ολοκληρωθεί και η διαδικασία της διάσκεψης των προέδρων. Τα σχετικά έγγραφα έχουν απευθυνθεί στη βουλή . Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία . Δεν θα μπορούσαν να εξεταστούν σε μία ημέρα όλοι.
Η κα Θάνου για διαδικαστικού λόγους έφτασε πρώτη στο σημείο να μπορεί να εκλεγεί, διότι στην περίπτωσή της είχε γίνει διάσκεψη των προέδρων.»
Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους στο επερχόμενο δημοψήφισμα
«Θα επαναληφθούν οι ορισμοί , οι οποίοι είχαν γίνει στις τελευταίες εκλογές, οι οποίες ήταν πρόσφατες. Επαναλαμβάνουμε ακριβώς τα πρόσωπα οποία είχαν οριστεί 25 Ιανουαρίου. Θα υπάρξουν αλλαγές μόνο στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα έκτακτο κόλλημα και θα χρειαστεί η αναπλήρωσή του. Αυτό για να μπορέσουμε ακριβώς να συμπιέσουμε τον χρόνο για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών, για τον ορισμό των εφόρων.»
-Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος , είναι ΄΄ναι΄΄, κατά τη γνώμη σας , τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;
«Η κυβέρνηση πρέπει να υπηρετήσει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή θα εκφραστεί μέσα από το δημοψήφισμα. Πιστεύω ότι είναι σωστή η προσφυγή στο δημοψήφισμα , διότι από τότε που η κυβέρνηση πήρε την λαϊκή της εντολή, δηλαδή 25 Ιανουαρίου, έχουν προκύψει νέες περιστάσεις , έχει προκύψει μια ιδιαίτερα πιεστική θέση των δανειστών .»
-Αν η επιλογή του ελληνικού λαού είναι διαφορετική , από την επιλογή της κυβέρνησης . Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;
«Προσωπική μου γνώμη είναι, ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει τη δική της επιλογή, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά το αποτέλεσμα , να υπηρετήσει την επιλογή του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση έχει δείξει, ότι την επιλογή του ελληνικού λαού θα τη σεβαστεί, θα τη λάβει υπ’ όψιν της , νομίζω το έχει δείξει ήδη.»
-Δεν θα παραιτηθεί δηλαδή κατ’ ανάγκην;
«Εγώ θεσμικά δεν βλέπω την ανάγκη να παραιτηθεί. Εγώ βλέπω ότι έχει μια εντολή, να υπηρετήσει τη βούληση του ελληνικού λαού κι ότι οφείλει να το κάνει.»