Στα πολιτικά σπίτια των Αθηνών κοινή είναι η πεποίθηση ότι η φθορά του κ. Τσίπρα έχει αρχίσει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Βάσει κάποιων σεναρίων, σε περίπτωση που το δημοψήφισμα καταλήξει στο «όχι», τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν την επόμενη ημέρα στη χώρα θα είναι ανυπέρβλητα. Σε περίπτωση που κερδίσει το «ναι» και προχωρήσουν σε συμφωνία, να είστε βέβαιοι ότι αυτή θα συνοδεύεται από πλήθος πράξεων, υποχρεώσεων, εφαρμοστικών νόμων που όταν ψηφιστούν θα προκαλέσουν αργά ή γρήγορα σοβαρά θέματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης. Από τη στιγμή που διαπιστωθεί απώλεια βουλευτών, θα τεθεί αυτομάτως ζήτημα νέας κυβέρνησης. Είναι βεβαίως το σενάριο που ξορκίζει ο ΣΥΡΙΖΑ..
nnn
Στο σενάριο όμως αυτό έκανε ήδη αναφορά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης χωρίς τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα και του ιδίου. Αν ισχύσει αυτό, ποιος θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός; Εδώ, σύμφωνα πάντοτε με το σενάριο, ακούγονται δύο ονόματα που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο: του Κ. Καραμανλή και του Δ. Αβραμόπουλου. Στην πραγματικότητα ακουγόταν μόνο το όνομα του κ. Καραμανλή, αλλά με δεδομένη τη συνεχή αποστασιοποίησή του από τα πολιτικά δρώμενα (και δράματα) θεωρούν τον κ. Αβραμόπουλο… αουτσάιντερ. Να αναλάβουν πάντως τεχνοκράτες τα ηνία της διακυβέρνησης, έστω και προσωρινά, δεν θέλουν οι του ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς εναντίον των τεχνοκρατών λέγοντας πως δεν θέλει να γίνει ούτε Π. Πικραμμένος ούτε Λ. Παπαδήμος. Τον κ. Στουρνάρα τον έχει παραλάβει η… Ζωή.
nnn
Διακινείται όμως και το λεγόμενο «δόγμα Μέρκελ», το οποίο αν κανείς το αποκωδικοποιήσει θα καταλάβει το εξής: «Ναι η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά όχι με όποιο τίμημα». Και οι παράγοντες της τρόικας προβλέπουν επίσης λίγους μήνες εξουσίας στον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με την κυνική εκδοχή της τρόικας, η συμφωνία θα είναι τόσο απαιτητική που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και άρα απομένουν λίγοι μήνες εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει επίσης να υπολογίσετε το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την απόρριψη των προτάσεων των δανειστών από τον κ. Τσίπρα. Αρκετά στελέχη και βουλευτές, προ της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, έθεσαν μάλιστα στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο των εκλογών, με επικρατέστερη ημερομηνία αυτήν της 2ας Αυγούστου. Αφήστε που αρκετοί βουλευτές κατέστησαν σαφές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν δημόσια την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, πόσω μάλλον να δεχθούν τα νέα μέτρα-σοκ των δανειστών.
nnn
Ο κ. Τσίπρας, πιθανόν να ρωτήσετε, τι εκτιμά; Θα υπάρξει ή όχι συμφωνία; Θα του βγει το χαρτί του δημοψηφίσματος –εφόσον βέβαια η συμμετοχή ξεπεράσει το 40% ώστε να θεωρηθεί έγκυρο; Δεν γνωρίζω τις εκτιμήσεις του Πρωθυπουργού αλλά θα σας μεταφέρω έναν άγνωστο διάλογο που είχε με την κυρία Μέρκελ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να βγάλετε μόνοι σας συμπέρασμα. Η καγκελάριος πίεζε τον Πρωθυπουργό να δεχθεί τη συμφωνία των δανειστών. Ο κ. Τσίπρας τότε φανερά εκνευρισμένος της είπε: «Οχι μόνο εγώ που είμαι αριστερός, αλλά κανείς άλλος έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έβαζε την υπογραφή του σε τέτοια συμφωνία. Και είμαι σίγουρος γι’ αυτό που λέω».

Θυμήθηκε την… ΕΣΣΔ
Στην πτήση επιστροφής ο Πρωθυπουργός ήταν αρκετά προβληματισμένος, κατάκοπος και άυπνος, αλλά όπως με πληροφόρησαν δεν έχασε το… κέφι του. Λέει σε κάποια στιγμή στους συνεργάτες του μόλις το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών: «Ξέρετε τι μου θυμίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Τη Σοβιετική Ενωση. Πήγαινες εκεί κομμουνιστής και όταν έφευγες ήσουν ο πιο φανατικός… αντικομμουνιστής». Ολοι γέλασαν και μερικοί θυμήθηκαν ότι κάπου το είχαν ξανακούσει αυτό. Το είπε παλαιότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης παρομοιάζοντας τις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυτές της Σοβιετικής Ενωσης, στην πιο σκληρή περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και του κομμουνισμού.

Τους «έπιασε στα πράσα»
Στις πολύπαθες για τον Γιάνη Βαρουφάκη συνεδριάσεις του Eurogroup συνέβαιναν αξιοπερίεργα πράγματα. Είχατε προσέξει φέρ’ ειπείν ότι ορισμένες από τις συνεδριάσεις ολοκληρώνονταν σε μία ώρα, έπειτα από πλήρη διαφωνία; Μία μάλιστα συνεδρίαση του Eurogroup έληξε από τα αποδυτήρια και, για να ακριβολογήσω, από τις τουαλέτες. Τι είχε συμβεί; Υπήρξε ένα σύντομο διάλειμμα και οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών βρέθηκαν εκεί. Κατά σύμπτωση τρεις από αυτούς είχαν σχηματίσει «πηγαδάκι» στον διάδρομο έξω από την αίθουσα λέγοντας ότι τέτοια συμφωνία βασισμένη στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να περάσει από τα κοινοβούλιά τους. Τυχαίως περνούσε ο κ. Βαρουφάκης: «Σας άκουσααα, σας τσάκωσααα, συνεπώς σταματήστε να μας πιέζετε, αφού δεν θα την περάσετε…» τους είπε.
nnn
Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες άλλαξε ξαφνικά ρότα… συμπάθειας! Πρώτα θεωρούσε ότι η κυρία Μέρκελ ήταν διαλλακτική μαζί μας και γενικά πιο συγκαταβατική όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα. Μετά τα όσα συνέβησαν προσφάτως στις Βρυξέλλες και τις απανωτές απογοητευτικές συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με την καγκελάριο, τους έγινε ξαφνικά πιο συμπαθής ο κ. Σόιμπλε (τον οποίο ως τώρα τον θεωρούσαν σκληρό και αμετακίνητο). Μάλιστα στο γεύμα που είχε ο κ. Τσίπρας με τους συνεργάτες του, ένας από τους πιο στενούς τού είπε: «Τη Μέρκελ φαίνεται να τη νοιάζει περισσότερο τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, δεν τη νοιάζει να δει πιο μακριά. Σε αντίθεση με τον Σόιμπλε που είναι σταθερός στις απόψεις του και επιζητεί βιώσιμη λύση για το ευρώ».
nnn
Στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχηματίστηκε ένα «πηγαδάκι» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Αντ. Σαμαράς συζητούσαν –τι άλλο; –για την Ελλάδα και για τη συμφωνία. Κάποια στιγμή ο κ. Σαρκοζί είπε ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να παρουσιάσει πλεόνασμα, ενώ η σημερινή έφερε την Ελλάδα πίσω. Ο Ιρλανδός έλεγε ότι αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν. Φαινόταν, είπε, πως δεν είχε σχέδιο, δεν έδινε στοιχεία και –το σημαντικότερο –άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι τους διαπραγματευτές.

Ζητείται ανασχηματισμός
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούσης είναι ο πρώτος από τους υπουργούς που θέτει θέμα ανασχηματισμού, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές: «Οσοι δεν θα συμφωνήσουν, όσοι υπουργοί θεωρούν ότι τα μέτρα που θα προκύψουν είναι σκληρά και ότι δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν, τότε δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση», μου είπε για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως: «Δεν μπορεί να κυβερνά κανείς και να διαφωνεί, είναι αναγκαίο σε αυτή την κρίσιμη ώρα να συμφωνείς». Καθαρές λύσεις.
Μία σεζλόνγκ για τον πρέσβη
Οι θερμοκρασίες αρχίζουν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν στη Λευκωσία. Ο ζεστός ήλιος ευνοεί την καλοκαιρινή ραστώνη. Ισως από αυτό να επηρεάστηκε ο (νεοδιορισθείς) πρέσβης της χώρας μας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος και κατέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών το αίτημα που θα σας περιγράψω παρακάτω.
nnn
Θέλοντας προφανώς να ξεκουράζεται από τη δύσκολη και… επίπονη παρακολούθηση της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (αν και οι πράκτορές μου επιμένουν ότι δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο), ο κ. Φωτόπουλος –προσωπική επιλογή του υπουργού Εξωτερικών –αιτήθηκε χλώριο για την πισίνα της πρεσβευτικής κατοικίας και μία σεζλόνγκ για να απολαμβάνει τον ήλιο.
nnn
Δεν ξέρω τώρα αν το αίτημα θα γίνει δεκτό, καθώς και με ποια χρήματα θα καλυφθούν οι πρεσβευτικές επιθυμίες. Τα ίδια συνέβαιναν βέβαια και κατά τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Θυμόμαστε όλοι όμως τι συνέβη τότε…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ