«Παρά την πολιτική ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, και οι δύο πλευρές λένε ότι οι Γερμανοί είναι ευπρόσδεκτοι στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα», γράφει σε ρεπορτάζ ο Guardian.
Ατενίζοντας την προκυμαία της Θεσσαλονίκης, η Ρεγκίνα Γιόστ, κοινωνική λειτουργός από το Γιέβερ, στη βόρεια Γερμανία, κάνει διακοπές μιας εβδομάδας ανακαλύπτοντας τις γραφικές βόρειες παραλίες της Ελλάδας.
«Οταν είπα στους φίλους μου ότι πήγαινα στην Ελλάδα για διακοπές, μου έλεγαν: «Να είναι προσεκτική, κάτι μπορεί να συμβεί, μπορεί να μην σου φερθούν καλά επειδή είσαι Γερμανίδα», λέει η Γιόστ.
Αλλά τονίζει ότι ούτε μια φορά δεν βίωσε αυτό που ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει ως τον «φόβο ότι θα φτύσουν μέσα στο ούζο σου».
Μετά από έξι χρόνια ελληνικής κρίσης, κάποιοι παρουσιάζουν την Ανγκελα Μέρκελ με ναζιστική στολή, άλλοι ζητάνε πολεμικές επανορθώσεις από τους Γερμανούς, και πολλοί θεωρούν την Γερμανία υπεύθυνη για την άγρια λιτότητα.
Αλλά μόνο ένα άτομο έδειξε κάποια ελαφρά ψυχρότητα προς την Γιόστ – και αυτός ήταν ένας άλλος Γερμανός τουρίστας.
«Δεν υπάρχει καμμία κακία. Ολοι είναι τόσο ευγενικοί – υπερ-φιλικοί θα έλεγα», είπε.
«Ολα αυτά έχουν σχέση με την πολιτική, οι τουρίστες δεν είναι υπεύθυνοι», λέει ο Μπγιόρν Γιούργκενσεν, ένας Γερμανός ηλεκτρολόγος που ταξιδεύει μαζί της. «Δεν σκέφτηκα την κρίση ούτε μια φορά, ο κόσμος εδώ είναι υπέροχος», προσθέτει.
«Οι ξαπλώστρες και τα μπαρ στις παραλίες είναι πολύ μακριά από τις αίθουσες συνεδριάσεων των Βρυξελλών. Αλλά ο τουρισμός είναι περισσότερο από ποτέ βαρόμετρο των διεθνών σχέσεων της Αθήνας και μια σανίδα σωτηρίας για την οικονομία. Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα, αποτελώντας το ένα πέμπτο του ΑΕΠ. Πέρυσι, ο αριθμός ρεκόρ των τουριστών που συνέρρευσαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 2, 5 εκατ. Γερμανών, οδήγησε σε μια αύξηση 17% των Γερμανών που πήγαν στην Ελλάδα με οργανωμένα πακέτα διακοπών», γράφει ο Guardian.
«Αλλά ενώ οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ σπεύδουν να επωφεληθούν από τη συναλλαγματική ισοτιμία, οι γερμανικές κρατήσεις για την Ελλάδα έχουν μειωθεί απροσδόκητα από τότε που η ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία, και καθώς βάθυνε η οικονομική κρίση», τονίζει το ρεπορτάζ.
«Αυτό τον μήνα, ο γερμανικός οργανισμός τουρισμού αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει μια ανακοίνωση, η οποία διαβεβαιώνει τους ταξιδιώτες ότι «παρά κάποιες μεμονωμένες πολιτικές εκστρατείες κατά της Γερμανίας στο παρελθόν, οι Γερμανοί τουρίστες δεν χρειάζεται να φοβούνται εχθρότητα ή μίσος στην Ελλάδα».
Τόσο κρίσιμος είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα, ώστε δύο συντηρητικοί Γερμανοί πολιτικοί, ο Αξελ Φίσερ και ο Ρούντιγκερ Κρούζε πρότειναν ότι οι Γερμανοί τουρίστες των οποίων οι δαπάνες των διακοπών συμβάλλουν στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να έχουν επιστροφή €500 από το γερμανικό κράτος όταν γυρίζουν από την Ελλάδα – υπό την προϋπόθεση ότι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που επισκέφθηκαν έχουν εκδώσει αποδείξεις», γράφει ο Guardian.