Επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων βρίσκονται σε… νευρική κρίση εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας καθώς κανείς δεν είναι βέβαιος για την έκβαση των δραματικών συνομιλιών που αναμένεται να έχουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Θα υπάρξει συμφωνία ή θα οδηγηθούμε σε δραματικό αδιέξοδο, με άγνωστες επιπτώσεις για την οικονομία; Αυτό είναι το αναπάντητο ερώτημα για ολόκληρη την οικονομία.
Στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας έλεγε την περασμένη Πέμπτη: «Παρακολουθώ κάθε μέρα τις εισπράξεις μας και το τελευταίο διάστημα είναι μειωμένες από 4% ως 6% την ημέρα».
Η αβεβαιότητα για το «τι μας ξημερώνει» όχι μόνο είναι διάχυτη στην ελληνική αγορά αλλά έχει αρχίσει να ποτίζει τους αρμούς της ελληνικής κοινωνίας.
Βιομήχανος ο οποίος δεν έχει κανέναν λόγο να είναι δυσαρεστημένος για την πορεία της επιχείρησής του σε συνομιλητές του έδειχνε το μέγεθος της απόγνωσης που τον έχει κυριεύσει μη γνωρίζοντας τι θα συμβεί από τη δυναμική πλέον διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της και το οριακό σημείο όπου αυτή έχει οδηγηθεί.
Επιχειρηματίας από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου που έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει την κρίση και να νιώθει ικανοποιημένος για τη δραστηριότητά του ήταν την περασμένη εβδομάδα «με την ψυχή στο στόμα» αδυνατώντας να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα, με προφανή κίνδυνο οι σχεδιασμοί του να αποδειχθούν έωλοι, αφού το έδαφος μοιάζει πλέον με κινούμενη άμμο. Στην ερώτηση αν έχει καταρτίσει κάποιο «plan B» έδωσε την αφοπλιστική απάντηση πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας τα όσα πρόκειται να διαδραματιστούν είναι εφιαλτικά.
Ανοιχτή επιστολή


Αυτό το κλίμα επιχείρησαν να περιγράψουν οι πέντε πρόεδροι κορυφαίων επιχειρηματικών οργανώσεων –οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Βασίλειος Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) –με την αποστολή ανοιχτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους μας δοκιμάζονται, με ευθύνη και των δύο μερών. Το μείζον όμως είναι να μη θυσιαστεί η σπουδαία εθνική κατάκτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να τερματιστεί αυτή η «ισορροπία τρόμου» που έχει παγώσει την οικονομία και υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης».
Δεν κινείται τίποτα


Πράγματι «στην αγορά δεν κινείται τίποτα», όπως έλεγε επιχειρηματίας από τον κλάδο των τροφίμων και ο επιχειρηματικός κόσμος τηρεί στάση αναμονής λειτουργώντας με την προσδοκία ότι η «επόμενη ημέρα» δεν θα είναι ημέρα χρεοκοπίας. Από την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ως και τις τελευταίες ημέρες η εξέλιξη του κλίματος στην αγορά είναι εντυπωσιακή. Την ευφορία των πρώτων εβδομάδων διαδέχθηκε η αμηχανία και μετά η αγωνία.
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων όχι μόνο έχει ανασταλεί οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση, αλλά η διαχείριση των επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει τις λίγες ημέρες. Εύλογα λοιπόν οι πέντε πρόεδροι των επιχειρηματικών οργανώσεων τονίζουν στην επιστολή τους πως «η κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα να αποδεχθεί ότι η ευημερία των Ελλήνων και η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και των αμοιβών της εργασίας προϋποθέτουν αύξηση της παραγωγικότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Προϋποθέτουν, δηλαδή, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αύξηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις με τη σειρά τους είναι εφικτές μόνο σε ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, με ανοιχτή την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».
Ερχονται και φόροι


Εκτός του κλίματος ανασφάλειας, αβεβαιότητας και ανησυχίας που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, οδυνηρή έκπληξη αποτελούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές σχετικά με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που σχεδιάζεται να επιβληθούν στις επιχειρήσεις σε μια περίοδο που η δυνατότητα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό είναι σχεδόν αδύνατη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ