Δεν έχουν τέλος τα πρόστιμα για τις μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, τα οποία αφορούν σε υποθέσεις χειραγώγησης συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Μετά την έρευνα διάρκειας περίπου ενός έτους στην αγορά συναλλάγματος από πολλούς παγκόσμιους ρυθμιστικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Αρχή Οικονομικής Δραστηριότητας της Βρετανίας που οδήγησαν σε διακανονισμούς ύψους 10 δισ. δολαρίων, σειρά έχουν τα αστικά δικαστήρια.
Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η HSBC, η Barclays, η BNP Paribas και η Goldman Sachs υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες για τη διευθέτηση κατηγοριών που ήθελαν χρηματιστές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να μοιράζονται εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις παραγγελίες των πελατών τους μέσω ηλεκτρονικών συνομιλιών για να χειραγωγήσουν την συνολικού ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το συνολικό ποσό του διακανονισμού και για τις τέσσερις τράπεζες έφτασε τα 2 δισ. δολάρια. Την αγωγή κατέθεσαν οι δικηγορικές φίρμες Scott & Scott LLP και Hausfeld LLP για λογαριασμό πελατών τους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αμερικανικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
Οι ενάγοντες κατηγόρησαν τους χρηματιστές για συνωμοσία σε άμεσα μηνύματα και chat rooms με ονόματα όπως «καρτέλ» και «ομάδα όνειρο» για να χειραγωγούν τις αγορές συναλλάγματος. Καμία από τις τράπεζες που δέχθηκαν το συμβιβασμό δεν ομολόγησαν οποιαδήποτε αδικοπραγία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Η υπόθεση αυτή, η αποκάλυψη της οποίας τάραξε τα νερά του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, εμπλέκει μια ντουζίνα τραπεζών. Εκτός από τα προαναφερθέντα ιδρύματα, πέντε ακόμα κατέληξαν σε συμβιβασμό- πληρώνοντας συνολικά άλλο ένα δισεκατομμύριο- ενώ άλλες τρεις (η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η Morgan Stanley) δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε διακανονισμό.