Με στόχο τη μέγιστη δυνατή στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όπως αναφέρει, το ΔΣ της ΔΕΗ παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, το σχέδιο της ρύθμισης συσσωρευμένων οφειλών προς την επιχείρηση με ευνοϊκούς όρους. «Γενναίο σχέδιο ρυθμίσεων» το χαρακτήρισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μάλιστα το σχέδιο αυτό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύει από αύριο, Τετάρτη.
«Ο σχεδιασμός θα ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως φτωχά και μεσαία, και επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε ότι «η ΔΕΗ αποδεικνύει με αυτό το σχέδιο ότι είναι μια μεγάλη επιχείρηση με αναπτυξιακό ρόλο. Καμία άλλη επιχείρηση δεν θα μπορούσε να το κάνει».
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ της επιχείρησης σήμερα, Τρίτη, προβλέπονται:
1. Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις (πλην των εποχιακών).
2. Υποδιπλασιασμός της προκαταβολής από 20% σε 10%.
3. Πολυάριθμες δόσεις (40 ως 60) για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως δικαιούχοι κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κ.λπ., ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.
4. Προκαταβολή από 10% όπως και από 8 μέχρι 18 δόσεις για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις, σε συνάρτηση με τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
5. Δυνατότητα ένταξης στις νέες ρυθμίσεις και στους καταναλωτές που έχουν ήδη διακανονίσει τις οφειλές τους με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.
6. Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν επιδείξει μη ορθή συμβατική συμπεριφορά, «στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεών τους με την επιχείρηση».
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα προκύψουν «βιώσιμοι διακανονισμοί σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων». Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών είναι η συνέπεια ως προς την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
Η «ακτινογραφία» των οφειλών»
Στα 1,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη. Όπως ανέφερε, από αυτό το ποσό, το 1,2 δισ. ευρώ αφορά τη χαμηλή τάση (οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες), 200 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, 280 εκατ. ευρώ οφειλές από την υψηλή τάση (βιομηχανίες) και τα υπόλοιπα βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις μέσης τάσης.
Ειδικότερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι θα γίνεται εξατομικευμένη ρύθμιση και σε ακραίες περιπτώσεις, με εισήγηση των υπηρεσιών, θα προβαίνει το ΔΣ σε πιο συγκεκριμένη και ελαστική ρύθμιση προκειμένου να σωθούν οι επιχειρήσεις αυτές.
Στην ανάσχεση της αυξητικής τάσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω των ρυθμίσεων και στη μείωση αυτών σε δεύτερη φάση αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής Εμπορίας της επιχείρησης κ. Λάζαρος Καραλάζος. Οι οφειλές, όπως είπε, αφορούν 2.500 με 3.000 πελάτες από τη μέση και υψηλή τάση, περίπου 10 από επιχειρήσεις υψηλής τάσης και εκατοντάδες χιλιάδες από καταναλωτές χαμηλής τάσης.
Οι ρυθμίσεις είναι έντοκες με το συμβατικό επιτόκιο το οποίο σήμερα ανέρχεται περίπου στο 5,5%.
Πού θα υπάρχει ανοχή και πού όχι
Το 2011, όταν ξεκίνησαν οι διακανονισμοί, ανέρχονταν σε 1.000.000 και σήμερα ενεργοί, εξυπηρετούμενοι και μη, είναι 280.000. Από αυτούς, όπως είπε ο κ. Καραλάζος, οι μισοί δεν εξυπηρετούνται.
Επισήμανε ακόμη ότι σε ακραίες περιπτώσεις, για κατοικίες πολλών τετραγωνικών με αποδεδειγμένα υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες οφειλές, δεν δικαιολογείται μεγάλη ανοχή λόγω κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ενημέρωσε ότι θα δίνεται ευκαιρία στα καταστήματα της ΔΕΗ να προχωρούν σε διακανονισμούς σε προσωπική επαφή με τους πελάτες από αύριο, Τετάρτη, κιόλας. «Βέβαια βάζουμε στόχους ανά κατάστημα. Αυτά θα παρακολουθούνται ως προς τις επιδόσεις τους» συμπλήρωσε.
«Το μεγάλο μας στοίχημα είναι η μείωση του ρεύματος. Ελπίζουμε ότι δεν θα περάσει καιρός για να κάνουμε την πρότασή μας» εκτίμησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης.