Στο μαίανδρο της ασάφειας, των ερασιτεχνισμών και της ρευστότητας που τείνει να γίνει επικίνδυνη όσο ποτέ για τη χώρα, πλέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύμφωνα με τη ΝΔ, η ηγεσία της οποία φοβάται τα χειρότερα το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο φόβος του ατυχήματος είναι ορατός για τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που σήμερα το μεσημέρι στις δυο, προήδρευσε του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως για να αξιολογήσει την κατάσταση.
Ο τέως Πρωθυπουργός δεν χάνει την ευκαιρία σε όλους τους τόνους να επισημαίνει τα λάθη και τις παραλείψεις της συγκυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είναι ιδιαίτερα επιθετικός ως προς τις αναφορές του για τους χειρισμούς που έχει κάνει μέχρι στιγμής.
Ο ίδιος όμως δεν έχει την τάση της ανοικτής επίθεσης έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς αυτό που μετράει στην παρούσα περίοδο, όπως λέει σε όλους τους τόνους, είναι να αποτραπεί ο εφιάλτης που μπορεί να ζήσει άμεσα η χώρα.
Η προβολή της εικόνας του υπεύθυνου κόμματος που στηρίζει την εθνική προσπάθεια, εκτιμάται ότι βοηθάει τη ΝΔ, να αμβλύνει περαιτέρω τις αρνητικές εντυπώσεις που διατηρεί σημαντικό τμήμα των πολιτών και μετεκλογικά.
Για την ηγετική ομάδα της ΝΔ το μείζον στην παρούσα φάση είναι να επέλθει συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών, ώστε να αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση. «Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε την ύστατη στιγμή να βρεθεί λύση για να μην κινδυνεύσει η χώρα και να παραμείνει στο ευρώ» τονίζει ο κ. Σαμαράς που επιμένει ότι Ελλάδα ζει μέσα σε κλίμα ανασφάλειας, αγωνίας, αβεβαιότητας και σύγχυσης και προτάσσει και πάλι με ένταση το αίτημα της μεγάλης εθνικής συνεννόησης, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές.
Στο επιτελείο του είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, είτε για συμφωνία την ύστατη στιγμή, την ρήξη και τις εκλογές και το τρίτο σενάριο να παραδεχθεί ο κ. Τσίπρας πως δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το φορτίο και να ζητήσει τη βοήθεια και άλλων δυνάμεων.
Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης δεν περνάνε απαρατήρητες οι συναντήσεις που έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τη νέα πρόεδρο του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά και την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, αν και πεντέμιση μήνες δεν έχει συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικά για την κυρία Μπακογιάννη, τα σχόλια είναι πικρόχολα από ένα τμήμα της ηγετικής φρουράς, σε μια λογική ότι «ο Τσίπρας τη δέχεται διότι έχει και την ‘‘τεχνογνωσία’’ διότι ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και άρα θα του δώσει χρήσιμες συμβουλές πώς να ψηφίσει και αυτός το τρίτο μνημόνιο».
Κάποιοι άλλοι πιο αιχμηροί στη ΝΔ μιλάνε για πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, καθώς από τη μια φλερτάρουν πολιτικά και προστατεύουν στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου (σ.σ. αναφέρονται κυρίως στην εξαίρεση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την εξεταστική για τα μνημόνια) και από την άλλη κάνουν ότι είναι δυνατόν, κινούμενος με μικροπολιτική λογική, να δημιουργήσουν εσωτερικό ζήτημα στη ΝΔ δίνοντας αβάντες σε εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Σαμαρά.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, παρά τις δημόσιες προτροπές και στελεχών, όπως του Νικήτα Κακλαμάνη και του Γιάννη Μιχελάκη να ζητήσει συνάντηση από τον Πρωθυπουργό, δεν φαίνεται διατεθειμένος να το πράξει, ενώ φαίνεται πως δεν αποκλείει τη συμμετοχή του σε μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόταση που έχει καταθέσει πολύ νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επί της πορείας των διαπραγματεύσεων, στην ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρούν ότι η συγκυβέρνηση θα πιεστεί πολύ περισσότερο τις επόμενες ημέρες, ενώ υπάρχει αδυναμία εκτίμησης για τις πραγματικές προθέσεις του Πρωθυπουργού. Πάντως σε κάθε περίπτωση αναφέρουν ότι εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι πολύ βαριά και σκληρή για τη μικρομεσαία και μεσαία τάξη, ενώ ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι το περίφημο email Χαρδούβελη ήταν «παιδική χαρά», μπροστά σε αυτό που έρχεται.
Και επιμένει σε μια φράση που χρησιμοποιεί συνεχώς το τελευταίο διάστημα: «Τώρα έχουμε μπροστά μας να κατακτήσουμε έναν αμμόλοφο. Κι ο αμμόλοφος είναι να λήξει αυτή η συγκεκριμένη τώρα διαπραγμάτευση, που λέγεται αξιολόγηση. Η πέμπτη αξιολόγηση. Μετά έχεις να κάνεις τη μεγάλη συμφωνία, για τα πολλά τα δισεκατομμύρια των επομένων ετών, για το καινούργιο μνημόνιο».