Η εφημερίδα «Πράβδα» της Μόσχας δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας άρθρο της Γιούλι Πέρμετι για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ενέργειας και τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα.
Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι η Ρωσία με τη συμφωνία της με την Τουρκία και αργότερα με την Ελλάδα (με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) θα στερήσει από τις ΗΠΑ το μονοπώλιο ενέργειας στην περιοχή καθώς ο νέος αγωγός θα διέρχεται από τη Μακεδονία και πέραν αυτής στη γραμμή του ΤΑΡ, η οποία ελέγχεται πλήρως από τους γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Θα μειώσει τα κέρδη της από τον ΤΑΡ. Για αυτόν τον λόγο αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον η ακύρωση του ενεργειακού σχεδίου της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί κατά κόρον το επιχείρημα της «εξάρτησης» από τη Ρωσία και αγνοεί το γεγονός ότι εκείνη «μονοπωλεί» την ενέργεια στην περιοχή και πέραν αυτής. Ούτε είναι σύμπτωση ότι μετά τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας για τον βαλκανικό αγωγό η Ουάσιγκτον «ευνούχισε» τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά καθώς αυτός περιήλθε τις σιωνιστικές «φωλιές» (ισραηλινά λόμπι) και άλλα κέντρα και ευθύς αμέσως μετά τη συμφωνία έστειλε στην Αθήνα τον αρμόδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια Εϊμος Χόστιν.
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον ασκεί πίεση στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες να ακυρώσουν το ρωσικό σχέδιο. Και δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ η Ελλάδα κινείται αυτόνομα μόνη της σε αμφισβητούμενες περιοχές για πετρέλαιο, η Ουάσιγκτον τηρεί σιγή. Η Ελλάδα υπέγραψε το 2013 συμφωνία για τη δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Νότια Ελλάδα από όπου θα ξεκινούν για να περιπολούν στους ουρανούς όλης της περιοχής αεροσκάφη UAV. Για την εφαρμογή του σχεδίου είναι φυσικό η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει τη διπλωματική βοήθεια της Ουάσιγκτον για πίεση στην Αλβανία. Ας σημειωθεί ότι η Αλβανία βρίσκεται υπό οικονομική «κατοχή» τριών κυρίως χωρών –της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας –και δεν έχει πολιτική δύναμη για να διαπραγματευθεί.
Ετσι, αντί να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν το ρωσικό αέριο οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Αλβανία, θέλοντας να ασκήσουν πίεση στην τιμή του δυτικού αερίου και να περιορίσουν το κόστος παραγωγής, παίζουν το παιχνίδι της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, όχι μόνο κοντεύουν να καταστρέψουν τις σχέσεις τους αλλά απειλούν και το οικολογικό σύστημα των θαλασσών μας. Ας μην ξεχνούμε ότι και οι δύο κυβερνήσεις, της Ελλάδας και της Αλβανίας, κυριαρχούνται από δυτικές μεγαλοεταιρείες. Με άλλα λόγια, η εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας θα πραγματοποιηθεί κυρίως από αμερικανικές εταιρείες. Και υπάρχει το ενδεχόμενο να παρεμποδιστεί το σχέδιο της Ρωσίας επειδή διέρχεται από μια αποσταθεροποιημένη Μακεδονία. Οι Βρυξέλλες θα σταματήσουν κάθε αγωγό αερίου ο οποίος θα διέρχεται από τη Μακεδονία και τη Σερβία προς την Ευρώπη.
Η Ουάσιγκτον λοιπόν παίζει ταυτόχρονα με δύο –ίσως και περισσότερα –«θεμελιώδη» σχέδια: της ελληνικής ελίτ και της Μακεδονίας. Αν η ελληνική ελίτ κινηθεί προς το ρωσικό σχέδιο –κάτι που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατον -, η Ουάσιγκτον θα παίξει με τη Μακεδονία. Αν όχι, θα χρησιμοποιήσει τη Μακεδονία. Και αν πραγματοποιηθεί ο στόχος της αναστολής του ρωσικού σχεδίου, η Ουάσιγκτον θα μονοπωλήσει τον χώρο της ενέργειας στην περιοχή για τα επόμενα εκατό χρόνια. Η μονοπώληση του αερίου προωθήθηκε πρόσφατα από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως λ.χ. η Shell. Πρόκειται για πόλεμο. Οπως λέγουν οι διευθυντές των πολυεθνικών εταιρειών, όποιος κυριαρχεί στον χώρο της ενέργειας θα κυριαρχεί στην Ευρώπη έναν αιώνα.
HeliosPlus