Την Πέμπτη 11 Ιουνίου η Φώφη Γεννηματά μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων και το ΠΑΣΟΚ{{{ audio1 }}}

Για το ΠΑΣΟΚ και τη στάση του απέναντι στη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων

«Εμείς θα πρέπει να δούμε τι θα είναι αυτή η συμφωνία. Κατ’ αρχήν, τι προοπτική θα εξασφαλίζει για τη χώρα. Θα περιλαμβάνει ρύθμιση για το χρέος; Θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση; Επιμέρους μέτρα που είναι υφεσιακά; Θα κρίνουμε με βάση τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα και την προεκλογική περίοδο και βεβαίως θα κρίνουμε και με βάση τις δικές μας «κόκκινες γραμμές». Αλλά δεν μπορώ να ρίξω νερό στο μύλο αυτής της συζήτησης χωρίς καμιά συμφωνία, να πρέπει να κληθεί το ΠΑΣΟΚ να πει τη στάση θα κρατήσει σε υποθετικές καταστάσεις. Η εθνική στρατηγική και η στρατηγική που εμείς έχουμε υπηρετήσει και εξακολουθούμε να υπηρετούμε είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ως ένα ισότιμο κράτος, κυρίαρχο, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η στρατηγική για τη χώρα, την υπηρετήσαμε με μεγάλο πολιτικό κόστος κι εξακολουθούμε να την υπηρετούμε κι αυτή η επιλογή ταυτίζεται με την επιλογή του 80% του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να προδικάζω τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε μια συμφωνία πού δεν υπάρχει, δεν τη γνωρίζουμε καν αυτή τη στιγμή και ποιο είναι το πραγματικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης ή εάν υπήρχε τους προηγούμενους μήνες. Και βεβαίως, υπάρχουν και συλλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ και φυσικά αυτές δεν μπορούμε να τις παρακάμψουμε.»

Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή προέδρου

«Εγώ έχω υπηρετήσει την ενότητα και τη συλλογικότητα του χώρου διαχρονικά, πάρα πολλά χρόνια, σταθερά . Έχω μάθει να δίνω αγώνες . Πιστεύω στη συλλογικότητα, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Δεν θέλω ένα ρετρό ΠΑΣΟΚ, γιατί κι αυτό προσπαθούν κάποιοι να μου το καταλογίσουν. Θέλει, λέει, η Γεννηματά να κάνει το παλαιό ΠΑΣΟΚ, το βαθύ ΠΑΣΟΚ, το κομματικό κράτος. Όχι, πιστεύω πρέπει να κάνουμε ρήξη με τον κακό μας εαυτό κι ότι μάς πόνεσε στο παρελθόν. Αλλά βεβαίως υποστηρίζω ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τα θετικά της ιστορικής μας διαδρομής και να γυρίσουμε σελίδα. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια νέα αρχή για να εκφράσει αυτό το χώρο και να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, με πρόταγμα τις μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπιση των ανισοτήτων μέσα από αναδιανομή.»