Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντου με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για το θέμα της απελευθέρωσης της διάθεσης των μη αποζημιούμενων φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι βρισκόμαστε στο μέσον μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι ούτε ο ίδιος συμφωνεί με τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ σε χώρους εκτός φαρμακείων
Οι φαρμακοποιοί έχουν κατεβάσει τα ρολά των φαρμακείων τους από το πρωί της Τετάρτης και δηλώνουν ότι η απεργία τους είναι προειδοποιητική. Δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν υλοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων από χώρους εκτός φαρμακείων.
«Δεν αποκλείουμε τίποτα και θα κάνουμε περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε», δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Λουράντος.
Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σάββατο στη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών όλης της χώρας.
Οι φαρμακοποιοί παρουσίασαν αποτελέσματα έρευνας, βασικά ευρήματα της οποία είναι:
– Η στενή σχέση του πολίτη με το φαρμακείο, αφού το 85% χρησιμοποιεί πάντα το ίδιο.
– Η υψηλή (93%) ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρέχουν οι φαρμακοποιοί.
– Το υψηλό επιστημονικό κύρος των φαρμακοποιών το οποίο οδηγεί τους πολίτες στο να τους θεωρούν πάνω από όλα επιστήμονες (67%) και λιγότερο επιχειρηματίες (23%).
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση της διάθεσης συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής τους και ενδεικτικά ανέφεραν τα ακόλουθα παραδείγματα:
Στην Ελλάδα κρέμα για μυικούς πόνους κοστίζει 4,98 ευρω και στην Ιταλία 11,9 ευρω. Η ασπιρίνη των 500 mg (20 tabl) στην Ελλάδα κοστίζει 1,81 ευρώ και στην Ιταλία 4,80 ευρώ. Επίσης, αντισταμινική αλοιφή στην Ελλάδα κοστίζει 4,41 ευρώ ενώ στην Ιταλία 7,9 ευρώ.
Στη συνέντευξη Τύπου σημειώθηκε ένταση μεταξύ του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των δημοσιογράφων, όταν οι πρώτοι αντέδρασαν έντονα σε ερώτηση σχετικά με τις ευθύνες των φαρμακοποιών και γενικότερα της κοινωνίας στο φαινόμενο της πολυφαρμακίας.