Την υποστήριξή της στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δεχτούν οι χώρες-μέλη της ΕΕ 40.000 μετανάστες προσέφερε την Τρίτη η Ολλανδία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία και η Γαλλία εξέφρασαν ανησυχίες για το σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε η Κομισιόν τον Μάιο και το οποίο προβλέπει ότι οι χώρες αυτές θα απορροφήσουν σχεδόν το 40% από τους 40.000 μετανάστες από τη Συρία και την Ερυθραία, που επί του παρόντος βρίσκονται στην Ιταλία και την Ελλάδα.
«Το υπουργικό συμβούλιο χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο τη ροή των μεταναστών σε επείγουσες καταστάσεις. Υποστηρίζει την έκκληση της Κομισιόν προς όλες τις χώρες-μέλη να συμμετάσχουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ολλανδική κυβέρνηση επισημαίνοντας ωστόσο ότι μένει να αποσαφηνιστούν ορισμένες λεπτομέρειες, όπως το πώς ορίζουμε μία «επείγουσα κατάσταση».
Βάσει της παρούσας πρότασης, η Ολλανδία θα δεχτεί 2.047 μετανάστες.
Περισσότεροι από 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015
Την ίδια ώρα, για «δραματική αύξηση» των αφίξεων στη Νότια Ιταλία και την Ελλάδα κάνει λόγο η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (HCR) για τους Πρόσφυγες, με περισσότερους από 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015 διαμέσου της Μεσογείου.
Ο συνολικός αριθμός των 103.000 ανθρώπων συμπληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με την άφιξη 6.000 μεταναστών και προσφύγων στη Νότια Ιταλία, που διασώθηκαν από την ευρωπαϊκή επιχείρηση Τρίτων σε συντονισμό με την ιταλική ακτοφυλακή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Αντριαν Εντουαρντς.
Στην πλειονότητά τους προέρχονται από χώρες της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα και ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά και έγκυες, διευκρίνισε. «H HCR ενισχύει την παρουσία της και τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και στη Νότια Ιταλία ανταποκρινόμενη στη δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν διά θαλάσσης στη Νότια Ευρώπη φέτος», υπογράμμισε ο Εντουαρντς.
Από τις αρχές του 2015, 54.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία, 48.000 στην Ελλάδα, 91 στη Μάλτα και 920 στην Ισπανία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της HCR.
Το 2014, 283.000 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από τους οποίους οι 220.000 έφθασαν διαμέσου της Μεσογείου, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της ΕΕ (Frontex).
Ενώ τα χερσαία σύνορα αποτελούσαν κατά τη δεκαετία του 2000 το δρομολόγιο που διάλεγαν οι πιο πολλοί μετανάστες για να φθάσουν στην Ευρώπη, στο εξής η θαλάσσια οδός έχει τα πρωτεία. Ετσι, σχεδόν 171.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ιταλία πέρυσι. Ηταν 40.000 το 2013 και 64.300 το 2011, στην καρδιά της Αραβικής Ανοιξης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex.
Την επιχείρηση Τρίτων διαχειρίζεται η Frontex. Στηρίζεται στη συμμετοχή 26 ευρωπαϊκών χωρών.
Προχθές, καθώς ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν στις ιταλικές ακτές ξεπερνούσε τους 50.000 από την έναρξη του έτους, τρεις σημαντικές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας προειδοποίησαν ότι στο εξής δεν θα δέχονται νέους μετανάστες (Λιγουρία, Λομβαρδία, Βενετία).
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΟΙΜ), περίπου 1.770 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν ή παραμένουν αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.