Απορριπτική εν μέρει ήταν η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής όσον αφορά το ζήτημα παράστασης της Πολιτικής Αγωγής, δηλαδή της νομικής δυνατότητας αποζημίωσης των θυμάτων και συγγενών θυμάτων από τους κατηγορούμενους. Η εισαγγελέας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου στην πρότασή της απέρριψε τη σχετική δυνατότητα για όσους εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται αποκλειστικά με το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, υπογράμμισε ωστόσο ότι προτείνει την παράσταση Πολιτικής Αγωγής για εκείνους που βαρύνονται με συγκεκριμένα κακουργήματα (ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών), συν αυτού της εγκληματικής οργάνωσης. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι με την πρότασή της, η κυρία Οικονόμου δέχεται η οικογένεια Φύσσα να είναι πολιτικώς ενάγουσα έναντι του Γιώργου Ρουπακιά, που είναι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Φύσσα, όχι όμως και στην περίπτωση του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων βουλευτών του κόμματος, που φέρουν αποκλειστικά την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 22 Ιουνίου.

Νωρίτερα η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη τόνισε ότι προτίθεται να υποβάλει αίτημα προς το δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται προς το δικαστήριο όσοι εκ των κατηγορουμένων υπόκεινται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τα όσα είπε θα ζητήσει να υπάρξει η «εξαίρεση» της μετακίνησης προς το δικαστήριο ως προς την ποινή του κατ΄ οίκον περιορισμού. Σημειώνεται ότι η παρέμβαση της προέδρου αφορά και ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η Ελένη Ζαρούλια.

Τη θέση του Νίκου Μιχαλολιάκου διαχώρισε ο συνήγορος του, Τάκης Μιχαλόλιας, τονίζοντας ότι ο εντολέας του θα αποστείλει προσωπικά όποτε εκείνος κρίνει σχετική αίτηση προς το δικαστικό συμβούλιο. «Δεν πρόκειται μόνον για τον δικό σας πελάτη, αλλά και για άλλους κατηγορούμενους», ανταπάντησε η κυρία Λεπενιώτη.

Η μάχη των ενστάσεων μονοπωλεί πάντως και τη σημερινή συνεδρίαση της δίκης της Χρυςής Αυγής, καθώς συνήγοροι υπεράσπισης ξιφουλκούν με επιχειρήματα για την αποβολή της Πολιτικής Αγωγής.

Χαρακτηριστική ήταν η ένσταση που υπέβαλε ο κ. Μάνος Σταύρου, συνήγορος του κατηγορουμένου Χρήστου Στεργιόπουλου, εκ των αυτουργών της δολοφονίας του 27χρονου Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν, βάσει της οποίας αν κάποιος μπορεί να δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής είναι οι γονείς του άτυχου θύματος, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί στην παρούσα διαδικασία.

Τον λόγο για τον ίδιο κατηγορούμενο έλαβε και ο δικηγόρος κ. Αντώνης Φούσας, ο οποίος επεσήμανε ότι ο εντολέας του έχει ήδη καταδικασθεί από το Μεικτό Ορκωτό της Αθήνας για το έγκλημα που διέπραξε, ενώ επεχείρησε να αποσυνδέσει την πράξη του από τη δράση της Χρυσής Αυγής προκειμένου να αποδομήσει τη σχετική με την εγκληματική οργάνωση κατηγορία. «Δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι στη δίκη παρίστανται μόλις 18 κατηγορούμενοι εκ των 68, με τα ηχηρά ονόματα της δίκης να απουσιάζουν.