Όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν η Ελλάδα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και σε δεινή θέση, καθώς ο χρόνος πιέζει, χρήματα δεν υπάρχουν και επαπειλείται η έξοδος από το πρόγραμμα αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η χώρα αν παρέλθει ο Ιούνιος χωρίς συμφωνία θα βρεθεί επί ξύλου κρεμάμενη, χωρίς λεφτά, ακάλυπτη από την Ευρώπη και χωρίς δυνατότητα εξόδου στις αγορές.
Αυτή τη στιγμή όλες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς δυνάμεις στέκονται απέναντι.
Η χώρα μας στην πιο κρίσιμη στροφή της διαπραγμάτευσης ξέμεινε από συμμάχους και δυνατότητες.
Όλοι όσοι έβλεπαν με σχετική συμπάθεια την ελληνική υπόθεση μας γυρίζουν την πλάτη.
Δεν είναι μόνο η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πια. Ούτε ο Γιούνκερ θέλει επαφή και συνομιλία, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες σχεδόν αδιάφορος, ακόμη και τα τελευταία ερείσματα της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποθαρρημένα από τη στάση της κυβέρνησης και σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι «η Ελλάδα έχει λίγες μέρες στη διάθεσή της» και ακόμη ότι «ένα Grexit δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ευρωζώνη».
Και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που μέχρι πρότινος πίεζε υποτίθεται τους άλλους, καλεί τώρα τον κ.Τσίπρα να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις και να έλθει σε συμφωνία με εταίρους και δανειστές.
Η Ελλάδα φαίνεται να μένει μόνη στην πιο κρίσιμη στιγμή. Κακά τα ψέματα, αποδεικνύεται πλέον ότι η ιδέα να μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στο τέλος δεν ήταν η καλύτερη. Όταν ζητάς χρήματα και ο χρόνος τελειώνει βρίσκεσαι αναγκαστικά σε δυσμενέστερη θέση.
Η μέθοδος διαπραγμάτευσης, αυτή η διαρκής καθυστέρηση, απεδείχθη εντέλει ατελέσφορη.
Ωστόσο, ακόμη και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την εξεύρεση μιας συμφωνίας, έστω παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να αποτρέψει την απόλυτη έκθεση της χώρας σε πρωτοφανείς κινδύνους, όπως αυτή της αναγκαστικής εξόδου από το ευρώ, εν μέσω περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και σχεδόν βεβαίας κοινωνικής αναταραχής.
Η ευθύνη του κ.Τσίπρα είναι μεγάλη. Αν η χώρα μείνει εκτός προγράμματος θα χαθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Σταθερότητας και μαζί η επαφή με την Ευρώπη και το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Το τι θα επακολουθήσει ουδείς μπορεί να το προβλέψει με ακρίβεια. Το σίγουρο είναι ότι στην περίπτωση αυτή θα ελευθερωθούν όλοι οι δαίμονες της Ελλάδας και όλοι οι εχθροί της βεβαίως.
Αυτό το σχήμα απόλυτης αβεβαιότητας και ανασφάλειας δεν ταιριάζει, ούτε αξίζει στην Ελλάδα κύριε Τσίπρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ