Ρέτζιναλντ Χιλ
Ο ξυλοκόπος
Μετάφραση Χρύσα Τσαλικίδου.
Εκδόσεις Εξάντας, 2014,
σελ. 566, τιμή 25,03 ευρώ

O Ρέτζιναλντ Χιλ (1936-2012) γεννήθηκε στην Κούμπρια, περιοχή της Βορειοανατολικής Αγγλίας, και είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο ξυλοκόπος, που εκδόθηκε το 2010 και είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του είδους, πραγματεύεται τα ίδια θέματα που απασχολούσαν ανέκαθεν τους συγγραφείς όλων των εποχών: το χρήμα, το σεξ, τις οικογενειακές σχέσεις. Και κάτι ακόμη: την εκδίκηση. Κεντρικός ήρωας είναι ο Γουλφ Χάντα, ένας ταπεινής καταγωγής άνδρας, γιος ξυλοκόπου, που κατάφερε να γίνει πλούσιος επιχειρηματίας και να παντρευτεί την κοπέλα που αγαπούσε από την εφηβεία του. Και ενώ βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής του, εισβάλλει στο σπίτι του η αστυνομία και συλλαμβάνεται με την κατηγορία της παιδοφιλίας.

Πίσω από την ιστορία του γάμου του Γουλφ (ενός χαρισματικού άνδρα) και της Ιμογένης (μιας γυναίκας με έντονη σεξουαλικότητα), με φόντο την οικονομική κρίση στη Βρετανία, με την παρουσία στη χώρα μαφιόζων από τη Ρωσία (με ειδικότητα την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το εμπόριο ναρκωτικών, τις πωλήσεις όπλων) και τη διαφθορά που αγγίζει ορισμένους αστυνομικούς, υπάρχει ένας μεγάλος έρωτας. Εκείνος πιστεύει πως θα κρατήσει για πάντα, εκείνη όμως άλλα θέλει, άλλα πρεσβεύει. Τον ώθησε να κάνει σπουδαία πράγματα για χάρη της, ώστε να την κατακτήσει –η ζωή τους θυμίζει παραμύθι: ο απαίδευτος πληβείος έσμιξε με μια «πριγκίπισσα» –και εκείνος τα κατάφερε χάρη στη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών.
Ο αναγνώστης του Ξυλοκόπου πίσω από την αστυνομική-ερωτική πλοκή διακρίνει επιρροές τόσο από τον Τζον λε Καρέ όσο και από τον Ντ. Χ. Λόρενς, ειδικά από τον Εραστή της λαίδης Τσάτερλι, έστω και αν στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα το ειδύλλιο του δασοφύλακα και της λαίδης έχει αίσιο τέλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ