Μια συμβολική επίσκεψη θα πραγματοποιήσει το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ελλάδα από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τρία σκάφη, μια φρεγάτα, ένα πλοίο για προμήθειες και ένα αποβατικό, τα οποία αποτελούν τη 18η αποστολή της Κίνας στον κόλπο του Αντεν, για την προστασία των εμπορικών πλοίων σε μια σημαντική εμπορική ναυτική δίοδο, η οποία πλήττεται συχνά από πειρατές.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία γίνεται σε πάρα πολύ κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli. Σε συνέντευξη τύπου σε έλληνες και κινέζους δημοσιογράφους ο ίδιος σημείωσε ότι η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την κινεζική Πρωτοχρονιά στις 19 Φεβρουαρίου. Εξήγησε μάλιστα ότι η νέα χρονιά, «το έτος του Προβάτου», συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, εκφράζοντας την ίδια ευχή για την Ελλάδα.
Από τον Δεκέμβριο του 2008, η Κίνα έχει αποστείλει 19 αποστολές προστασίας στον κόλπο του Αντεν, παρέχοντας προστασία από επιθέσεις πειρατών σε 6.000 πλοία περίπου. Από τον Αύγουστο του 2014 τα τρία πλοία του 18ου στόλου προστάτευσαν 135 εμπορικά πλοία, χωρίς καμία απώλεια, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο ήταν ελληνικά, σημείωσε ο κ. Xiaoli. Σήμερα στον κόλπο του Αντεν παραμένει ο 19ος στόλος.
Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, τα τρία πλοία του 18ου στόλου ξεκίνησαν την επίσκεψή τους στην Ευρώπη, με σταθμούς στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, με πέμπτο και τελευταίο σταθμό την Ελλάδα.
«Αυτή η επίσκεψη αποτελεί την πρώτη δραστηριότητα από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Πρέσβης της Κίνας, επισημαίνοντας τις δυνατότητες προσέγγισης και αλληλοκατανόησης των δύο λαών. Παράλληλα πρόσθεσε ότι με την άφιξη του στόλου θα υπάρξει σειρά εκδηλώσεων σε υψηλό επίπεδο, αλλα και ο εορτασμός της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου δύο από τα τρία πλοία θα ανοιχτά για το κοινό. Στο περιθώριο της παρουσίας του κινεζικού στόλου στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί επίσης μια κοινή άσκηση θαλάσσιας διάσωσης στο Αιγαίο.
Αναφερόμενος στην παροχή προστασίας σε ελληνικά πλοία, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κίνας προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τονίζοντας τη συμβολή του τέσσερις φορές για την εκκένωση κινέζων πολιτών από ξένες χώρες, το 2014 και το 2011 στη Λιβύη, το 2006 στον Λίβανο και το 1997 στην Αλβανία.
Καμία ανησυχία για τους σταθμούς της Cosco
Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ότι αφορά την εκπλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση των δύο εμπορευματικών σταθμών στην Cosco για 35 χρόνια, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Xiaoli, παραπέμποντας σε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας κ. Θεόδωρου Δρίτσα ότι θα σεβαστεί όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την κινεζική πλευρά. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την κινεζική συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά και καλωσορίζει τις κινεζικές επιχειρήσεις να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά πάλι τη συμμετοχή της Cosco, στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ο κ. Xiaoli, παρέπεμψε το ερώτημα στην ελληνική κυβέρνηση.