Ν.Κορέα: Επίθεση χάκερ σε εταιρεία διαχείρισης πυρηνικών σταθμών

Η Σεούλ και η διαχειρίστρια εταιρεία των πυρηνικών σταθμών στη Νότιο Κορέα αναφέρουν πως χάκερ εισέβαλαν σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας, αλλά χάθηκαν μόνο μη κρίσιμα δεδομένα και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η Σεούλ και η διαχειρίστρια εταιρεία των πυρηνικών σταθμών στη Νότιο Κορέα αναφέρουν πως χάκερ εισέβαλαν σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας, αλλά χάθηκαν μόνο μη κρίσιμα δεδομένα και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω ανησυχιών ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον βιομηχανικών και κοινωνικών στόχων μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι η Πιονγιάνγκ είναι υπεύθυνη για μια καταστροφική επίθεση χάκερ εναντίον της εταιρείας Sony Pictures.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πυρηνικοί σταθμοί του μπορούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε διείσδυση από χάκερ που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αντιδραστήρων.

«Θεωρούμε ότι το σύστημα ελέγχου είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» δήλωσε τηλεφωνικά προς το Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Τσανγκ Γιανγκ-Χο.

Αξιωματούχος στην εταιρεία Korea Hydro and Nuclear Power Co Ltd (KHNP), η οποία διαχειρίζεται τους πυρηνικούς σταθμούς και ανήκει στην κρατική Korea Electric Power Corp, δήλωσε προς το Ρόιτερς ότι η πειρατεία στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών φαίνεται πως είναι έργο «στοιχείων που θέλουν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή».

«Είναι 100% αδύνατο να μπορέσει ένας χάκερ να σταματήσει τους πυρηνικούς σταθμούς με μια επίθεση, επειδή το σύστημα ελέγχου είναι εντελώς ανεξάρτητο και κλειστό» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ούτε ο Τσανγκ ούτε η KHNP δεν αναφέρθηκαν στη Βόρεια Κορέα.

Δήλωσαν επίσης πως δεν μπορούν να επαληθεύσουν μηνύματα που αναρτήθηκαν από έναν χρήστη του Twitter ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις και ζήτησε να κλείσουν μέχρι την Πέμπτη τρεις παλαιοί πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ο χρήστης, ο οποίος περιγραφόταν στην ανάρτηση ως πρόεδρος μιας αντιπυρηνικής οργάνωσης με έδρα τη Χαβάη, δήλωσε ότι θα δημοσιοποιήσει κι άλλα έγγραφα της εταιρείας διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών, αν δεν κλείσουν οι αντιδραστήρες.

Εισαγγελείς στη Σεούλ διεξάγουν ποινική έρευνα για τη διαρροή των δεδομένων από την KHNP, ανάμεσα στα οποία σχέδια ορισμένων πυρηνικών σταθμών, στοιχεία για τα ηλεκτρικά φορτία και εκτιμήσεις για την έκθεση στη ραδιενέργεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk