Ιταλία: Τερματίζεται η επιχείρηση Mare Nostrum του Πολεμικού Ναυτικού

Τερματίζεται εν μέσω εντάσεων ανθρωπιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων η επιχείρηση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Mare Nostrum, η οποία συνέβαλε στη διάσωση περισσότερων από 100.000 μεταναστών σε ένα χρόνο δράσης μετά την πρωτοφανή προσφυγική τραγωδία στη Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013.

Τερματίζεται εν μέσω εντάσεων ανθρωπιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων η επιχείρηση του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Mare Nostrum, η οποία συνέβαλε στη διάσωση περισσότερων από 100.000 μεταναστών σε ένα χρόνο δράσης μετά την πρωτοφανή προσφυγική τραγωδία στη Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013.

Η σκυτάλη περνά στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο έχοντας εντούτοις μικρότερο προϋπολογισμό και πεδίο δράσης. Η φάση μετάβασης από την Mare Nostrum στην επιχείρηση «Τρίτων» θα διαρκέσει δύο μήνες

Η έναρξη της επιχείρησης «Τρίτων» συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν, ο οποίος κρατώντας το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων καλείται να διαχειριστεί το μείζον ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

«Η Ιταλία έχει κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε ο Αντζελίνο Αλφάνο ανακοινώνοντας ενώπιον των δημοσιογράφων τη λήξη της επιχείρησης για τη χρηματοδότηση της οποίας η ιταλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 114 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή του έτους.

Η Mare Nostrum σταματά, όμως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν σύμφωνα «με το δίκαιο της θάλασσας» διευκρίνισε ο Αλφάνο. Και «το δίκαιο της θάλασσας ορίζει ότι όταν κληθείς σε περίπτωση κινδύνου, πρέπει να επέμβεις» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Ιταλία «δεν θα γυρίσει την πλάτη» στους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα, τόνισε από την πλευρά της η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

Αναφερόμενη στην επιχείρηση «Τρίτων» η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε ότι «είναι ένα από τα πολλά μέτρα που θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης και το άσυλο στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία είναι μια ευρωπαϊκή θάλασσα και μια ευρωπαϊκή ευθύνη».

Η «Τρίτων», το μηνιαίο κόστος της οποίας φτάνει τα 2,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από 21 κράτη-μέλη.

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις -περιλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών χωρίς Σύνορα- ζήτησαν από τις ιταλικές Αρχές να μην υλοποιήσουν την απόφαση για τον τερματισμό της αποστολής της Mare Nostrum.

«Οι οργανώσεις μας ανησυχούν σοβαρά για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής, διότι η επιχείρηση Τρίτων δεν θα έχει εντολή να διεξάγει αποστολές αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά να περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα και θα αποτελεί μερική λύση στο πρόβλημα» αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση το ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι η επιχείρηση Τρίτων «θα επικεντρωθεί στην περιπολία των ακτογραμμών και την εξέταση των αιτούντων άσυλο μόλις αυτοί φτάσουν στη στεριά» αντί να επεμβαίνει ενεργά όταν υπάρχουν πλοιάρια σε κίνδυνο, όπως έκανε έως τώρα η Mare Nostrum.

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της επιχείρησης Τρίτων, κάτω από 3 εκατομμύρια ευρώ, είναι λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού της Mare Nostrum, ενώ εκτιμά ότι η επιχείρηση δεν πρόκειται «να φτάνει ως τα διεθνή ύδατα όπου τόσοι πολλοί πεθαίνουν, αλλά θα επικεντρώνεται πιο κοντά στις ευρωπαϊκές ακτές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk