Μετά από τη νομοθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να προχωρήσεις σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του προς «Το Βήμα» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας. Ωστόσο φαίνεται πως δεν πρόκειται να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Πάντως ο κίνδυνος να ενταχθεί η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια στη συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα είναι ορατός. Ο κ. Δένδιας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο».
– Κύριε Υπουργέ, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών φάνηκε να υπάρχει εμπλοκή με το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση για τα χρέη σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία και να έχει αναπτυχθεί ένα όργιο φημών. Σε ποια σημεία η τρόικα έχει ενστάσεις; Και για ποιο λόγο;
Το τι συνέβη όσον αφορά τη ρύθμιση για τα χρέη σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, αποτελεί κύρια αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων και δεν θα ήταν δόκιμο να απαντήσω εγώ για λογαριασμό τους. Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η διάσταση που πήρε η δημόσια συζήτηση δεν μπορώ να σας αποκρύψω ότι μου προκάλεσε μία τεράστια απορία. Και αυτό γιατί δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή στα δεδομένα που ήταν ήδη γνωστά, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα η τρόικα την τελευταία φορά. Είχαμε εξηγήσει σαφώς τότε ότι δεν υπήρχε συμφωνία στο σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και ότι επιτύχαμε να υπάρχει ενιαία αντίληψη με τους δανειστές μας για τα περισσότερα ζητήματα, για τα οποία άλλωστε η τρόικα έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί θετικά, ενώ οι περισσότερες παρατηρήσεις της έχουν ενσωματωθεί. Διευκρίνισα επίσης ότι θα συνεχιζόταν η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο.
– Υπάρχει κίνδυνος οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις να ενταχθούν στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης της τρόικας με την κυβέρνηση; Ανησυχείτε γι’ αυτό;
Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει πάντοτε σε κάθε είδους παρόμοια συζήτηση, που εκ των πραγμάτων, εμπεριέχει στοιχεία μιας συνολικότερης – ή και πολιτικής αν θέλετε στη βάση της- διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αφορά ένα και μοναδικό Υπουργείο. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Σας υπενθυμίζω ότι πρόκειται για το σχέδιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ, και ότι έχουμε προτείνει ένα ολοκληρωμένο και πλήρως εφαρμόσιμο σχέδιο. Σας υπενθυμίζω επίσης ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε στην ατζέντα το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το καλοκαίρι του 2014, όταν κατόπιν της εισηγήσεώς μου στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το θέσαμε στις συζητήσεις με την τρόικα, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα μιας συνολικής επανεκκίνησης στην ελληνική οικονομία. Το μόνο που ζητούσε η τρόικα μέχρι τότε ήταν να θεσμοθετηθεί ένας εξωδικαστικός μηχανισμός.
–Είναι εφικτή η προσδοκία σας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί για ψήφιση από την Βουλή ως το τέλος του Δεκεμβρίου;
Από τη δική μας πλευρά είμαστε απολύτως έτοιμοι. Αν λάβω την έγκριση από την Κυβέρνηση, το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί ακόμη και σήμερα.
– Πόσες είναι αναλυτικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία;
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 21 δις ευρώ και προς τα Ασφαλιστικά ταμεία στα 12 δις ευρώ, ενώ μόνο τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες υπερβαίνουν τα 40 δις ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσαυξήσεις. Σε 36 δις ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια των ιδιωτών.
–Τι προβλέπει η ρύθμιση την οποία ετοιμάζεται για τα στεγαστικά δάνεια; Θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση για τους συνεπείς δανειολήπτες;
Η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια θα ακολουθήσει χρονικά την ρύθμιση που σχεδιάζουμε να καταθέσουμε για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Θα κινείται στην ίδια φιλοσοφία, αλλά δεν μπορεί να είναι απολύτως ίδια, όπως αντιλαμβάνεστε. Σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, κατά τρόπο που να περιλαμβάνει και τα φυσικά πρόσωπα, θα δημιουργηθεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας των δανειοληπτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θίγετε, της ελάφρυνσης των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, μας απασχολεί και το εξετάζουμε, αλλά δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να ανακοινώσω κάτι συγκεκριμένο.
–Τι σκοπεύετε να κάνετε για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2015;
Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία δεν επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, έχει υπερεκτιμηθεί, τολμώ να πω, όσον αφορά την χρησιμότητά της στην πράξη, σε σύγκριση με άλλες διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο σε 3.000 περιπτώσεις έχει αξιοποιηθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός περιπτώσεων είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Το ζητούμενο συνεπώς δεν είναι η διατήρηση της συγκεκριμένης διάταξης, αλλά η προστασία της κατοικίας της οικογένειας για την οποία σας διαβεβαιώνω ότι θα μεριμνήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να υπάρξει καταχρηστική αξιοποίηση της όποιας προστατευτικής ρύθμισης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και θέλουν να φορτώσουν τις υποχρεώσεις τους στην ελληνική κοινωνία.
– Μεγάλο πρόβλημα στην αγορά είναι η έλλειψη ρευστότητας. Τι σκοπεύετε να πράξετε για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Έχουμε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τηναντιμετώπιση του προβλήματος που θέσατε, το οποίο αποτελείβασική μας προτεραιότητα. Κατ’ αρχήν η ίδια η αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων», στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω, θα απελευθερώσει πόρους από το τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλει ως ένα βαθμό στην βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.Παράλληλα, εξαντλούμε όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας από τα Κοινοτικά Ταμεία.Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στις πέντε πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων τουΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσπάσαμε, ύστερα από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, την έγκριση για την εμπροσθοβαρή απορρόφησηκονδυλίων του νέου προγράμματος 2014–2020, ύψους 4,9 δις ευρώ. Συνολικά,ως το τέλος του 2015, τα κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα φθάνουν στα 12 δισ. ευρώ.Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά διεθνείς εταίρους όπως η γερμανική KfW, το γαλλικό Δημόσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση. Το Ταμείο, όπως γνωρίζετε, θα παράσχει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μπορεί επίσης να επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτώντας συμμετοχή στο κεφάλαιό τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ