Δύσκολες ισορροπίες επιχειρεί να κρατήσει ο αναμορφωμένος από την κυρία Ρένα Δούρου προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής, που προσπαθεί να χωρέσει και προεκλογικές δεσμεύσεις και την αδυναμία αλλαγών σε συμβάσεις έργων της προηγούμενης διοίκησης.
Το επιτελείο της νέας περιφερειάρχη Αττικής προσπαθεί να πείσει ότι ο τροποποιημένος προϋπολογισμός για το 2015 δεν μπορεί να «διαγράψει» προηγούμενες προγραμματικές συμβάσεις, όχι λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, αλλά για τεχνικής φύσεως λόγους.
Όμως αυτό προκαλεί ήδη κάποιες εσωτερικές αντιδράσεις, που εκφράστηκαν πιο έντονα εντός της παράταξης της κυρίας Δούρου και με προαναγγελία καταψήφισης από την περιφερειακή σύμβουλο κυρία Φλώρα Νικολιδάκη. Η περιφερειακή σύμβουλος διαφώνησε με το να συμπεριλαμβάνεται στον νέο προϋπολογισμό έγκριση χρηματοδότησης που αφορά κατασκευή ΧΥΤΑ στον ΟΕΔΑ ΒΑ Αττικής, στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού.
Τελικά και η κυρία Νικολιδάκη έδωσε θετική ψήφο στον προϋπολογισμό που υπερψηφίστηκε με συμπαγή την παράταξη της κυρίας Δούρου.
Στη συνεδρίαση πάντως του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη, η κατάθεση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής, του Προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής Οικονομικού Έτους 2015 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης απέκτησε διαστάσεις ως προς τα όρια του… εφικτού και της συνέπειας προεκλογικού λόγου.
Από το επιτελείο της κυρίας Δούρου έχει γίνει σαφές ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, με αλλαγές από πλευράς τεχνικής κατάρτισης.
«Είναι μεταβατικός και εντός τριμήνου θα επέλθει αναμόρφωση» τονίζουν. Και προσθέτουν: «Τεχνικού χαρακτήρα δεσμεύσεις της κατάρτισης του προϋπολογισμού, και τα στενά χρονικά πλαίσια, δεν επέτρεψαν παρεμβάσεις σε προγραμματικές συμβάσεις».
Έτσι, προσώρας, με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2015 το απόγευμα της Πέμπτης δίνονταν μόνο «πινελιές» που να αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της κυρίας Δούρου, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για παράδειγμα, περιλαμβάνεται μεγαλύτερη ενίσχυση για την ανακούφιση αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων – από 1,9 εκατ. ευρώ σε 13,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.
Πάντως, το ζήτημα του κωδικού με το έργο του Γραμματικού που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό δεν είναι ξεκομμένο από την ευρύτερη υπόθεση διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ –αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί– σχετικά με τα έργα στο Γραμματικό.
Ωστόσο, σε όλα αυτά, όπως λένε στελέχη της παράταξης της κυρίας Δούρου, πρέπει να συνυπολογίζεται ότι τα όποια έργα πρέπει να συνάδουν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Υπερψήφιση και από άλλες παρατάξεις
Το βράδυ της Πέμπτης πάντως τον προϋπολογισμό υπερψήφισε η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού, ο κ. Πέτρος Μαντούβαλος και ο κ. Αντώνης Γάκης από το οικολογικό σχήμα. Καταψήφισε η παράταξη του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, η Λαϊκή Συσπείρωση (στηρίζεται από το ΚΚΕ) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ «παρούσα» ψήφισε η κυρία Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ).
Ο κ. Σγουρός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του επιχειρηματολογώντας για τη θετική ψήφο του ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κινείται κατά 95% στα χνάρια της προηγούμενης διοίκησης.
Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση των περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ, που επεσήμαναν ότι ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης με κάποιες επιμέρους διαφορές, επιβεβαιώνοντας τον «αντιλαϊκό χαρακτήρα του». Κατήγγειλαν επίσης ότι προβλέπονται εκατομμύρια για την επιχειρηματικότητα ενώ χαρακτήρισαν πρόκληση το κονδύλι των 2 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, καλώντας να αποσυρθεί.
Η κυρία Δούρου έκλεισε τη συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου λέγοντας ότι ακούστηκαν πολλά, με πλειοδοσία σε ακραίες εκφράσεις. Για να προσθέσει: «Το γεγονός ότι δεν απαντώ σε αυτά να μην εκληφθεί ως αδυναμία αλλά ως επιλογή». Έκανε αναφορά στο Γραμματικό, τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι ανοιχτή, ότι δεν κλείνει με την απόφαση του ΣτΕ, καθώς το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο από τη χωροθέτηση. Τόνισε ότι χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος για τον περιφερειακό σχεδιασμό σχετικά με τα απορρίμματα, σημειώνοντας ότι κεντρικό ζήτημα είναι η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση.
Στον τροποποιημένο προϋπολογισμό, όπως επισημαίνεται από το επιτελείο της κυρίας Δούρου, δίνεται έμφαση στους εξής άξονες:
1. Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ενίσχυση των δαπανών (13,1 εκατ. ευρώ) για δαπάνες που αφορούν παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, δράσεις για τους ανέργους, παρεμβάσεις κατά των ναρκωτικών, επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά
2. Προγράμματα ενίσχυσης της συνεργατικής οικονομίας και της καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας. Τόνωση της προσπάθειας ομάδων που δημιουργούν συνεργατικές μονάδες σε ένα χώρο, με επίκεντρο μεταξύ άλλων τον τουρισμό και την τεχνολογία. Περιλαμβάνεται η ανακαίνιση του κτιρίου του Λυσσιατρείου και ο μετασχηματισμός του σε χώρο που να αξιοποιηθεί από συνεργατικές επιχειρήσεις.
3. Έργα που στηρίζουν την ενδογενή παραγωγή. Προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα –γίνεται, π.χ., αναφορά σε κατασκευή φράγματος έξω από τα Μέγαρα (περιοχή Καμάρες), που έχει αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, με υποδομές παράλληλα για άρδευση κάμπου. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, ενίσχυση δράσεων με κατεύθυνση τον τομέα της γνώσης – προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές για δράσεις στον τομέα έρευνας, σχεδιασμού καινοτόμων προϊόντων, ηλεκτροκίνηση κ.ά.
4. Ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα καθημερινότητας, με προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια.
5. Συνολικό σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Αττική (αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.).