Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 24% στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα, αναγκάζοντας ορισμένες οικογένειες να περιορίσουν τη λήψη τροφής ακόμη και στο ένα γεύμα ημερησίως, αποκάλυψε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ.
Οι περιοχές παραγωγής τροφίμων της Γουινέας, της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας έχουν πληγεί σοβαρά από τη χειρότερη επιδημία αιμορραγικού πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ και η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 4.500 ανθρώπους.
Ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας στις ζώνες αυτές, την Κενέμα και την Καϊλαχούν της Σιέρα Λεόνε, τη Λόφα και τη Μπονγκ Κάουντι στη Λιβερία και την Γκεκεντρού στη Γουινέα, είναι από τους υψηλότερους στην περιοχή. Εκατοντάδες αγρότες είναι μεταξύ των θυμάτων.
Η απόφαση και των τριών κυβερνήσεων να θέσουν σε καραντίνα ολόκληρες περιοχές και να περιορίσουν τις μετακινήσεις του πληθυσμού για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού οδήγησε σε έλλειψη τροφίμων και αγορές πανικού.
«Οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 24%», είπε η εκπρόσωπος του WFP Ελίζαμπεθ Μπιρς, προσθέτοντας ότι διαπιστώνεται πως οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται όχι μόνο στις τρεις πληγείσες χώρες, αλλά και στη γειτονική Σενεγάλη.
Στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας, η τιμή της μανιόκας και του εισαγόμενου ρυζιού —των δύο βασικών ειδών διατροφής— αυξήθηκε κατά 30%.
Η εκπρόσωπος είπε ότι το WFP διενεργεί ελέγχους όσον αφορά την επάρκεια τροφίμων μέσω κινητών τηλεφώνων, προσπαθώντας να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της κρίσης σε 2.400 οικογένειες και στις τρεις χώρες.
Από τον πρώτο έλεγχο, σε 800 ανθρώπους στις επαρχίες Καϊλαχούν και Κενέμα της Σιέρα Λεόνε έδειξε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μολονότι οι δύο αυτές περιοχές είναι οι βασικές ζώνες παραγωγής τροφίμων της χώρας.
«Ορισμένες οικογένειες τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα ενώ κάποιοι τρώνε φτηνότερα τρόφιμα, όπως μανιόκα αντί για ρύζι», κατέληξε.