Τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο αρχίζουν οι εργασίες της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού ενεργειακού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακουγιού, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο κατασκευάζει και θα χειρίζεται η ρωσική εταιρία Rosatom στην περιοχή της Μερσίνης στη Νότιο Τουρκία, θα απαιτήσει επένδυση 22 δισ. δολαρίων.

«Θα αρχίσουμε τις σκαπτικές εργασίες της θεμελίωσης την άνοιξη», δήλωσε ο υπουργός κατά την συνάντησή του, την Κυριακή, με ομάδα τούρκων σπουδαστών, οι οποίοι αναχωρούν για τη Ρωσία όπου θα εκπαιδευτούν στα σχετικά με την πυρηνική βιομηχανία.

Τα θεμέλια του εργοστασίου θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2016, οι τέσσερις αντιδραστήρες θα αρχίσουν να κατασκευάζονται αργότερα και σχεδιάζεται να αρχίσει «μέρος της προβλεπόμενης παραγωγής» του το 2020.

Θα είναι έτοιμο για «πλήρη λειτουργία και παραγωγή» το 2013, στην 100ετία από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο κ. Γιλντίζ.

Ενα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη θάλασσα, θα κατασκευάσει όμιλος ιαπωνικών και γαλλικών εταιριών. Θα είναι δυναμικότητας 4.800 MW και έχει προϋπολογισμό 22 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ιαπωνικές εταιρίες ενδιαφέρονται και για τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία. Το 2012 ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευαστούν συνολικά τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί στηνΤουρκία.