Ισχυρές βροχές και άνεμοι πλήττουν τις παράκτιες περιοχές του ινδικού κρατιδίου Άντρα Πραντές. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα Χουντχούντς, ενώ περίπου 350.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους.

Ο κυκλώνας έφτασε το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι του Βισακαπατνάμ προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις και ανέμους που φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, δήλωσε ο Λ. Σ. Ράθορ διευθυντής της Ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν σε περιστατικά κατάρρευσης σπιτιών και πτώσης δέντρων στο Βισακαπατνάμ», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Παράλληλα, τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο κρατίδιο Άντρα Πραντές και ακόμη 50.000 στο γειτονικό Ορίσα για προληπτικούς λόγους.

Οι μετεωρολογικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον Χουντχούντ «να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία» μέχρι να περάσει ο κυλώντας, αλλά και από τους αλιείς να παραμείνουν στη στεριά.{{{ map }}}

Είναι μία από τις δύο ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν την Ασία. Η δεύτερη είναι στην Ιαπωνία, όπου τουλάχιστον 35 άτομα τραυματίστηκαν από τον τυφώνα Βονγκφόνγκ.

Ο ισχυρός τυφώνας κατευθύνεται προς τα νησιά της Ιαπωνίας, ενώ προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει την ξηρά και το νησί Κιούσου τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Ο τυφώνας έπληξε τα ξημερώματα της Κυριακής το νησί Οκινάουα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον 25.000 κτίρια.

Ο Βονγκφόνγκ είναι ο δεύτερος τυφώνας που πλήττει την Ιαπωνία μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Περίπου 21.000 κάτοικοι στην Οκινάουα κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες, κατολισθήσεις και μεγάλα κύματα.

Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους του νησιού Κιούσου -όπου κατευθύνεται ο τυφώνας- να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο τυφώνας έπνεε με ισχυρούς ανέμους που έφταναν τα 195 χιλιόμετρα την ώρα όταν «άγγιξε» τη στεριά.

Πριν μία περίπου εβδομάδα ο τυφώνας Φανφόν έπληξε την κεντρική Ιαπωνία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, τέσσερις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Εν τω μεταξύ, την περιοχή των Βερμούδων πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Φέι, η οποία σχηματίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η καταιγίδα συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 110 χιλιόμετρα την ώρα και το επίκεντρό της βρίσκεται 315 χιλιόμετρα νότια των Βερμούδων.

«Παρακολουθείται στενά η περιοχή γύρω από τις Βερμούδες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Κέντρου Τυφώνων.

«Το επίκεντρο της καταιγίδας Φέι αναμένεται να περάσει πάνω από το νοτιοανατολικό τμήμα των Βερμούδων τα ξημερώματα της Κυριακής. Ωστόσο, μόνο μια μικρή απόκλιση της πρόβλεψης προς τα δυτικά θα μπορούσε να τοποθετήσει το επίκεντρο των ισχυρότερων ανέμων πάνω από τις Βερμούδες» αναφέρει η ανακοίνωση.