Η νέα κυβέρνηση του Βελγίου, με επικεφαλής τον ηγέτη των γαλλόφωνων Φιλελευθέρων Σαρλ Μισέλ αλλά στην οποία κυριαρχούν τα φλαμανδικά κόμματα, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της μετά την ορκωμοσία των υπουργών ενώπιον του βασιλιά Φίλιππου.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συγκροτείται από τρία ολλανδόφωνα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το εθνικιστικό N-VA και από ένα γαλλόφωνο, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα του Μισέλ.

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, οι σοσιαλιστές δεν μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει πολλές σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030.

Όλοι οι υπουργοί ορκίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο, στα γαλλικά, τα ολλανδικά ή και τις δύο γλώσσες. Ο 38χρονος πρωθυπουργός ορκίστηκε και στα γερμανικά, την τρίτη επίσημη γλώσσα του βασιλείου.

Το πρωί, ο βασιλιάς Φίλιππος είχε κάνει δεκτή την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού, του Σοσιαλιστή Έλιο ντι Ρούπο.

Οι εθνικιστές του N-VA, οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στη Φλάνδρα με ποσοστό 33%, ανέλαβαν τα σημαντικά υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών καθώς και το υφυπουργείο Ασύλου και Μετανάστευσης. Ο ηγέτης τους, Μπαρτ ντε Βέβερ, προτίμησε πάντως να μην αναλάβει κανένα υπουργείο.

Οι γαλλόφωνοι του Μεταρρυθμιστικού Κινήματος εκτός από την πρωθυπουργία ανέλαβαν και το υπουργείο Εξωτερικών με τον Ντιντιέ Ρέιντερς, καθώς και τα κρίσιμα υπουργεία Συντάξεων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Απασχόλησης και Οικονομίας πήγαν στους Φλαμανδούς χριστιανοδημοκράτες του CD&V ενώ οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Υγείας και Δημόσιων Έργων.

Από τα 18 μέλη της κυβέρνησης, μόνο τέσσερις είναι γυναίκες ενώ κανένας υπουργός δεν προέρχεται από τις μειονότητες του Βελγίου.

Σημειώνεται ότι η χώρα αποκτά τον νεώτερο σε ηλικία πρωθυπουργό της. Ο Σαρλ Μισέλ είναι γιος του πρώην επιτρόπου και υπουργού Εξωτερικών, Λουί Μισέλ.