Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να μην προλάβει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τα καθήκοντά της της βάσει χρονοδιαγράμματος την 1η Νοεμβρίου, δηλώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε με την απόρριψη της υποψηφιότητας της επιτρόπου της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ από τους ευρωβουλευτές.

«Υπάρχει κίνδυνος η Επιτροπή Γιούνκερ να αναλάβει καθήκοντα μετά την 1η Νοεμβρίου» ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί εάν όντως θα υπάρξει καθυστέρηση στην ανάληψη καθηκόντων της νέας Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε επίσης ότι η Άλενκα Μπράτουσεκ παραμένει προτεινόμενη επίτροπος της Σλοβενίας και ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει αλλάξει τίποτα.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων και με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας για το θέμα αυτό» ανέφερε.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι κατά τον Γιούνκερ η διανομή των χαρτοφυλακίων στους επιτρόπους, όπως ακριβώς ανακοινώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, παραμένει η πλέον κατάλληλη και υπενθύμισε ότι με βάση τη Συνθήκη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει το κολέγιο των επιτρόπων στο σύνολό του, και όχι μεμονωμένα. «Η μπάλα βρίσκεται ακόμα στο γήπεδο του Ευρωκοινοβουλίου» δήλωσε.

Ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεδομένης της κατάστασης η Κομισιόν δεν μπορεί να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι ο ορισμός νέου υποψηφίου από τη Σλοβενία και ο προγραμματισμός νέων ακροάσεων από το Ευρωκοινοβούλιο ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ακόμη και μέχρι τον Ιανουάριο, την πρεμιέρα της Κομισιόν.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, Μαρξ Βέμπερ, κάλεσε τη σλοβένικη κυβέρνηση να ορίσει νέα επίτροπο γυναίκα με εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα.

«Η Ομάδα του ΕΛΚ θα υποστηρίξει μόνο μία γυναίκα υποψήφιο με εμπειρία» είπε ο Βέμπερ, σημειώνοντας ότι ο κατάλογος που έχει υποβάλει η σλοβένικη κυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι είχε συμπεριλάβει την Τάνια Φαγιόν από τους Σοσιαλιστές, η οποία θα ήταν ιδανική για το αξίωμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζάνι Πιτέλα δήλωσε ότι η Μπράτουσεκ απορρίφθηκε για την πολύ φτωχή της απόδοση και ότι πλέον «η Τάνια Φαγιόν είναι η ιδανική υποψήφια» για να αντικαταστήσει την Μπράτουσεκ. Σημείωσε, ότι η Τ.Φαγιόν έχει μακρά πείρα στην Ευρωβουλή και έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές της και την αξιοπιστία της, κάτι το οποίο είναι θέση να αποδείξει σε μία νέα ακρόαση.