Την ανάπτυξη μαχητικών για επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ ενέκρινε η αυστραλιανή κυβέρνηση, μαζί με την αποστολή μελών των ειδικών δυνάμεων που «θα συμβουλεύουν και υποστηρίζουν» τις ιρακινές δυνάμεις.

Αν και η πρόθεση για συμμετοχή στις επιδρομές ήταν γνωστή, καθώς τα αυστραλιανά αεροσκάφη είχαν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η αποστολή ειδικών δυνάμεων ήταν λιγότερο αναμενόμενη.

Τον Σεπτέμβριο, στα ΗΑΕ είχαν σταλεί οκτώ αυστραλιανά μαχητικά Super Hornet και δύο υποστηρικτικά αεροσκάφη μαζί με 400 ενστόλους της αεροπορίας και 200 των ειδικών δυνάμεων.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση «έδωσε την έγκριση για αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης και προς στήριξη της ιρακινής κυβέρνησης» ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

«Επίσης, υπό την αίρεση της τελικής νομικής διαδικασίας που απαιτείται, η αυστραλιανή κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την ανάπτυξη αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων με συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο προς τις ιρακινές δυνάμεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τις ειδικές δυνάμεις, ο Άμποτ ανέφερε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ήδη αμερικανικές και καναδικές ειδικές δυνάμεις στο Ιράκ, οπότε εμείς θα δρούμε σε πολύ μικρότερη κλίμακα αλλά με εντελώς συγκρίσιμο τρόπο με εκείνο των δυνάμεων των ΗΠΑ».

H Καμπέρα τελεί σε υψηλό συναγερμό για τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς οι αρχές ανησυχούν για το εάν τα «παρακλάδια» της ISIS με επιχειρησιακή δυνατότητα φτάνουν μέχρι την Αυστραλία.

Υπολογίζεται ότι μέχρι 160 υπήκοοι Αυστραλίας είτε έχουν εμπλακεί στις μάχες σε Συρία και Ιράκ με την πλευρά των τζιχαντιστών είτε τους υποστηρίζουν ενεργά. Τουλάχιστον 20 εξ αυτών θεωρείται ότι έχουν ήδη επιστρέψει. Η εγρήγορση των αυστραλιανών αρχών έχει οδηγήσει σε αντιτρομοκρατικές επιχείρησεις πρωτοφανούς έκτασης για τη χώρα.