Μια επαναστατική «βαφή» με γραφένιο κατά της σκουριάς και της αλλοίωσης διαφόρων υλικών ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία. Η «θαυματουργή» επικάλυψη, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να εφαρμοστεί σε μέταλλα, γυαλί, τούβλα και άλλα υλικά, προστατεύοντάς τα από τη διαδικασία της οξείδωσης και της διάβρωσης.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το μυστικό κρύβεται στον συνδυασμό οξυγόνου και γραφενίου, που οδηγεί στη δημιουργία οξειδίου του γραφενίου, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα ως βαφή προσφέροντας στο υλικό το οποίο καλύπτει πρωτόγνωρη προστασία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. στην ιατρική και στον τομέα των μεταφορών.
Μέσα από τη μελέτη τους οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα υλικά που έφεραν τη νέα επικάλυψη γραφενίου εμφάνιζαν χημική και θερμική σταθερότητα παρόμοια με εκείνη του ισχυρότερου υλικού στον κόσμο. Το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση γυάλινων φιαλών, που κατόπιν επεξεργασίας τους ήταν σε θέση να φιλοξενούν διαβρωτικά οξέα.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Nature Communications».
Ενα ρομπότ για τα… πιάτα
Ονομάζεται Boris και είναι το πρώτο ρομπότ που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ για να γεμίζει το πλυντήριο των πιάτων.
Το εντυπωσιακό ρομπότ, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης (British Science Festival), στοίχισε περί τις 440.000 ευρώ. Ο χειρισμός του πραγματοποιείται με τη βοήθεια τριών ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ τα χέρια του είναι εξοπλισμένα με υπερευαίσθητους αισθητήρες και κάμερες για μεγαλύτερη ακρίβεια κίνησης και αυτορυθμιζόμενη λαβή.
Προγραμματισμένος ώστε να αντιλαμβάνεται την πίεση που θα πρέπει να ασκεί κάθε φορά στα εύθραυστα αντικείμενα, ο Boris γνωρίζει πότε αγγίζει π.χ. ένα πλαστικό μπολ και πότε ένα λεπτεπίλεπτο πορσελάνινο φλιτζάνι.
«Το ρομπότ είναι σε θέση να ανατρέχει σε 1.000 διαφορετικές λαβές μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα» εξηγεί ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος PacMan, στο οποίο εντάσσεται το ρομπότ, δρ Τζέρεμι Γουάιατ.
Ηλεκτρονικό λουκέτο
Το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα του ποδηλάτου μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη όταν έχει πολύ μικρή διάρκεια ανάμεσα σε συχνές στάσεις. Αυτό σκέφτηκε και μια ομάδα αμερικανών σχεδιαστών από τη Γιούτα και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα λουκέτο από αλουμίνιο το οποίο κλειδώνει και ξεκλειδώνει σε συνδυασμό με ένα smartphone.
Το Noke, όπως ονομάζεται, διαθέτει ρετρό εμφάνιση και τεχνολογία Bluetooth και είναι συμβατό με συσκευές Android και iOS. Το «έξυπνο» λουκέτο της εταιρείας Fuz Designs διαβάζει την παρουσία του κινητού του κατόχου του με αποτέλεσμα όταν πλησιάσει σε κοντινή απόσταση, αυτό να ανοίγει αυτόματα. Στο συνοδευτικό app μπορούν ωστόσο να προστεθούν περισσότεροι χρήστες οι οποίοι μπορεί να μοιράζονται το ίδιο ποδήλατο.
Στην παρούσα φάση το Noke βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω της ιστοσελίδας Kickstarter.

ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

Για τους λάτρεις του βουτύρου που επιθυμούν να απολαμβάνουν την πλούσια γεύση του λιπαρού αλείμματος αμέσως μόλις το βγάλουν από το ψυγείο, τώρα υπάρχει το θερμαινόμενο μαχαίρι SpreadTHAT!.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς επινοητές του από το Σιάτλ, το καινοτόμο εργαλείο κουζίνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενο τη θερμοκρασία του σώματος του χρήστη. Με τη βοήθεια ενός κεντρικού σωλήνα από κράμα χαλκού, το μαχαίρι μεταφέρει τη θερμότητα από την παλάμη του χρήστη στη μύτη του, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της επάλειψης του βουτύρου στο ψωμί.
Το μαχαίρι για… θερμόαιμους βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω της ιστοσελίδας Kickstarter. Κατά τους ευρηματικούς σχεδιαστές του, πρόκειται να διατεθεί στην αγορά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα προς περίπου 20 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ