Σοκαρισμένη από τον αποκεφαλισμό του γιου τους μπροστά στην κάμερα, η οικογένεια του Στίβεν Σότλοφ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τιμά τη μνήμη του δημοσιογράφου που απήχθη και δολοφονήθηκε από τους τζιχαντιστές του Ιράκ και της Συρίας: «Δεν θα γίνουμε όμηροι του μοναδικού όπλου που έχουν, του φόβου» λένε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο που μίλησε στους δημοσιογράφους μπροστά από την κατοικία της οικογένειας στο Μαϊάμι, ο 31χρονος ρεπόρτερ είχε αποφασίσει να εργασθεί σε εμπόλεμες ζώνες διότι «δεν μπορούσε να γυρίσει την πλάτη στα δεινά του κόσμου». «Δεν ήταν ήρωας, ήθελε να δώσει φωνή σε όσους δεν έχουν» είπε.

«Ο Στίβεν Σότλοφ ήταν γοητευμένος από τον αραβικό κόσμο. Δεν είχε ψευδαισθήσεις, δεν ήθελε να γίνει Λόρενς της Αραβίας. Απλώς ήθελε να δώσει φωνή σε όσους δεν είχαν φωνή» είπε ο Μπαράκ Μπάρφι.

«Από τα αφανισμένα από τον πόλεμο παιδιά μέχρι τον σύρο υδραυλικό που διακινδυνεύει τη ζωή του διασχίζοντας τις γραμμές του καθεστώτος για να αγοράσει φάρμακα, οι ιστορίες τους ήταν οι ιστορίες του Στιβ. Τελικά θυσίασε τη ζωή του για να μεταφέρει τις ιστορίες τους στον κόσμο. Οπως όλοι εμείς, δεν ήταν παρά ένας άνθρωπος που προσπαθούσε να βρει το καλό μέσα σε έναν σκοτεινό κόσμο», συνέχισε.

Ο Στίβεν Σότλοφ απήχθη στις 4 Αυγούστου 2013 στο Χαλέπι, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, αλλά η απαγωγή του κρατήθηκε μυστική. Συνεργάστηκε με το περιοδικό Time, με την εφημερίδα Christian Science Monitor, την επιθεώρηση Foreign Policy και πιο πρόσφατα με την εφημερίδα World Affairs.

«Παρά το βαρύ πρόγραμμά του, πάντα έβρισκε χρόνο να μιλήσει με τον πατέρα του μέσω Skype για την τελευταία παρτίδα γκολφ» είπε ο εκπρόσωπος της οικογένειας του δημοσιογράφου, ο πατέρας του οποίου βγήκε για λίγο από το σπίτι κρατώντας μία φωτογραφία του γιου του.

«Ο Στιβ είχε μία καλή ψυχή που θα λείψει από τον κόσμο, αλλά το πνεύμα του θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές μας. Αυτήν την εβδομάδα πενθούμε, αλλά θα βγούμε από αυτήν την δοκιμασία. Δεν θα αφήσουμε τους εχθρούς μας να μάς κρατήσουν ομήρους με το μοναδικό όπλο που διαθέτουν: τον φόβο» κατέληξε η ανακοίνωση.