Οξείες αντιδράσεις και γενικευμένη ανησυχία έχουν προκαλέσει στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ οι νέες περικοπές των προϋπολογισμών τους που οδήγησαν πολλούς πρυτάνεις να δηλώσουν ότι από τον Σεπτέμβριο τα ιδρύματά τους δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
«Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές έχουν δημιουργήσει για μια ακόμα φορά προβλήματα στο σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων. «Το υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν κατά μείζονα λόγο οι ψηφισθείς κατά τον περασμένο Μάιο, αλλά και οι σχεδιαζόμενες νέες ρυθμίσεις, οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών/φοιτητριών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων. Παράλληλα, το μέτρο αυτό θα θίξει και τα κεντρικά πανεπιστήμια, τα οποία θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της, για ακόμη μια φορά, αλόγιστης και άμετρης αύξησης των φοιτητών τους, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισακτέων σε πολλά ακαδημαϊκά τμήματα» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας αναζητείται λύση, καθώς οι «εντολές» του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα είναι, όπως λένε ανώτατα στελέχη του, δεδομένες. «Τα ΑΕΙ της χώρας, τα ερευνητικά κέντρα και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας δέχονται μία ακόμα περικοπή των προϋπολογισμών τους για το 2015 σύμφωνα με τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας. «Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε την περικοπή στα ΑΕΙ στα χαμηλότερα επίπεδα κρατώντας ανέπαφη την επιχορήγηση για τη σίτιση και στέγαση» συνεχίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Πάντως, την προσεχή εβδομάδα θα γίνει συνάντηση στο κτίριο του Αμαρουσίου των προεδρείων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα. Συγχρόνως καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων του ΠΔΕ και των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί και το θέμα των μετεγγραφών προς τα κεντρικά Ιδρύματα της χώρας.
«Η μεταφορά πιστώσεων δεν λύνει το πρόβλημα των μετεγγραφών»
«Η αναφορά σε μεταφορά κονδυλίων των μετεγγραφέντων φοιτητών, δίχως διευκρίνιση για ποια κονδύλια μιλά το υπουργείο Παιδείας, προκαλεί μεγάλη και εύλογη ανησυχία. Η προβλεπόμενη δραματική αύξηση των φοιτητών στα κεντρικά πανεπιστήμια, ως αποτέλεσμα του μέτρου των μετεγγραφών, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας, οι οποίες ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με τη μεταφορά των λιγοστών πιστώσεων των μετεγγραφομένων φοιτητών, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.
Σκόπιμο είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να υπάρξει η κατάλληλη φοιτητική μέριμνα (ενδεικτικά, μέσω της δραστικής επέκτασης της δυνατότητας στέγασης και σίτισης) για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους, δίκην κοινωνικής πολιτικής και ως εναλλακτική στρατηγική έναντι της επερχόμενης διάλυσης των ελληνικών πανεπιστημίων» αναφέρουν οι πρυτάνεις.
Προσθέτουν ότι το υπουργείο Παιδείας ζητάει να υποβληθούν άμεσα «συνοπτικοί προϋπολογισμοί για το οικονομικό έτος 2015, οι οποίοι:
–είναι μειωμένοι στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών έως και 20% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014
–ζητείται να εμφανίζουν πλεόνασμα σε ποσοστό 9% των συνολικών εσόδων».
«Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η συνολική μείωση του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται έως και το ποσοστό του 29%. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών του έτους 2014, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση τη διετία 2013-2015 να τείνει στο 50%» αναφέρουν οι πρυτάνεις.
Απευθύνουν παράλληλα έκκληση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών καθώς όπως αναφέρουν «τα πανεπιστήμια βρίσκονται ήδη σε δραματική κατάσταση. Οι νέες μειώσεις στους προϋπολογισμούς τους θα καταστήσουν ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής τους προς την κοινωνία και την Πολιτεία».
Το πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης
Κοινή επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας για το ίδιο θέμα έστειλαν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης κκ. Ευρ. Στεφάνου και Βασ. Διγαλάκης και οι πρόεδροι των Συμβουλίων των δύο ιδρυμάτων κκ. Γρ. Σηφάκης και Διον. Τσιχριτζής.
«Ο τακτικός προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων μας είναι μειωμένος στο σκέλος των τακτικών λειτουργικών δαπανών κατά 15,6% για το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε σχέση με τον προϋπολογισμό του οικον. έτους 2014, και αντιστοίχως κατά 18,81% για το Πολυτεχνείο Κρήτης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Επιπλέον, απαιτείτε οι προϋπολογισμοί του 2015 να εμφανίζουν πλεόνασμα σε ποσοστό 9% των συνολικών εσόδων, που σημαίνει ότι η συνολική μείωση για τις λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στο 24,6% για το Πανεπιστήμιο και σε 28,5% για το Πολυτεχνείο. Οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους ήδη μειωμένους προϋπολογισμούς λειτουργικών δαπανών του έτους 2014, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση τη διετία 2013-2015 να ανέρχεται στο 36,66% για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και 48,19% για το Πολυτεχνείο Κρήτης αντίστοιχα. Και τούτο ενώ ο αριθμός εισακτέων έχει αυξηθεί κατά το διάστημα αυτό σε ποσοστό άνω του 25% για το Πανεπιστήμιο και 35% για το Πολυτεχνείο» τονίζουν οι διοικήσεις των δυο Ιδρυμάτων.
«Μας ζητάτε, δηλαδή, να υποστούμε μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος (2014-2015) μειώσεις 23-25% στον τακτικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει συνολική μείωση κατά 15% στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας για το διάστημα της τετραετίας 2014-2018 (από 4.540 εκατ. ευρώ το 2014 σε 3.870 εκατ. ευρώ το 2018).
Ζητάτε, τέλος, από τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης να υποβάλουν μειωμένο προϋπολογισμό για το 2015, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών του έτους 2014 ήταν ήδη ελλειμματικός, καθιστώντας απαραίτητη τη χρήση κονδυλίων του αποθεματικού του Ειδικού Λογαριασμού για τον ισοσκελισμό του.
Με βάση τα παραπάνω, είναι νομίζουμε σαφές ότι το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης αδυνατούν να συντάξουν και να υποβάλουν προϋπολογισμό με την επιχορήγηση που προτίθεστε να διαθέσετε για τον Τακτικό Προϋπολογισμό τους» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.