Κατ’ ιδία συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο είχε, λίγες ώρες μετά την άφιξή της στην Ιταλία, η Μεριάμ Ιμπραχίμ από το Σουδάν, η γυναίκα που αρνήθηκε να αποκηρύξει τη χριστιανική πίστη της και βρέθηκε αντιμέτωπη με την ποινή του θανάτου.
Η 27χρονη γυναίκα συνοδευόταν από την μικρή κόρη της που γεννήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν μέσα στη φυλακή, τον 18 μηνών γιο της και τον σύζυγό της.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε πως ο Πάπας «την ευχαρίστησε για την πίστη και το θάρρος της, και αυτή από την πλευρά της τον ευχαρίστησε για την προσευχή και την αλληλεγγύη του».
Ο αιδεσιμότατος Λομπάρντι είπε ότι η παρουσία των «θαυμάσιων μικρών παιδιών τους» συνέβαλε στο στοργικό κλίμα της συνάντησης. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αγία Έδρα δείχνει τον Ποντίφικα να προσφέρει στην οικογένεια αναμνηστικά μετάλλια και δώρα.
Η διάρκειας 30 λεπτών συνάντηση έλαβε χώρα λίγες μόλις ώρες μετά την άφιξή της οικογένειας στην Ιταλία. Την Μεριάμ και την οικογένειά της συνόδευε στο ταξίδι από το Σουδάν ένας Ιταλός διπλωμάτης ο οποίος βοήθησε διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή της γυναίκας. Στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο έξω από τη Ρώμη τους υποδέχτηκαν ο ίδιος ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μαζί με την σύζυγό του Αγκνές Λαντίνι και την υπουργό Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Μεριάμ Ιμπραχίμ και η οικογένειά της αναμένεται να περάσουν λίγες ημέρες στη Ρώμη και στη συνέχεια να φύγουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο σύζυγός της είναι αμερικανός πολίτης και έχει ζήσει στο Νιου Χαμσάιρ.
Ο πατέρας της Ιμπραχίμ ήταν μουσουλμάνος και η μητέρα της ορθόδοξη χριστιανή από την Αιθιοπία.Καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αποστασίας επειδή παντρεύτηκε τον χριστιανό Ντανιέλ Ουανί από το Νότιο Σουδάν, με θρησκευτικό γάμο σε εκκλησία το 2011.
Οι μουσουλμάνες στο Σουδάν απαγορεύεται να παντρεύονται μη μουσουλμάνους, ωστόσο οι μουσουλμάνοι άνδρες μπορούν να παντρευτούν αλλόθρησκες γυναίκες.Η καταδίκη της σε θάνατο προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών διεθνώς. Στο πλευρό της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη, η Διαθνής Αμνηστία αλλά και η Ιταλία, χώρα που αντιτίθεται σφοδρά στην θανατική ποινή και με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής και η οποία εργάστηκε σκληρά για την απελευθέρωσή της.
Υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο του Σουδάν ακύρωσε τη θανατική καταδίκη της Μεριάμ Ιμπραχίμ, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή η αρχές δεν της έδιναν διαβατήριο. Έτσι, από τις 26 Ιουνίου βρισκόταν μαζί με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά στην πρεσβεία των ΗΠΑ.